Paroubek vyloučil vládu s komunisty

Praha - Za politickou sebevraždu by předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek považoval jakýkoli posun ČSSD k ideové identitě KSČM. S odvoláním na Paroubkovu písemnou zprávu pro víkendový sjezd sociální demokracie o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Paroubek tak vyloučil vládní spolupráci s KSČM. Komunistům vyčítá především nedostatečný odstup od minulosti. "Až na úplné výjimky má naprosto nedostatečně kritický vztah ke své předlistopadové minulosti a zločinecké podstatě stalinismu," uvádí šéf ČSSD.

Navíc se šéfovi sociálních demokratů nelíbí, že komunisté odmítají členství Česka v NATO nebo že vystupují proti Lisabonské smlouvě i Evropské unii. „To vše jsou dostatečně pádné důvody proti jakýmkoli pokusům o vládní spolupráci ČSSD a KSČM na bázi obnovené jednotné levice,“ píše ve zprávě pro sjezd.

Přitom právě Paroubek v roce 2006 prosazoval společně s komunisty své záměry ve sněmovně, ačkoli tehdy šéfoval vládě, v níž zasedali lidovci a Unie svobody, připomíná MfD. Navíc sociální demokracie právě pod vedením Paroubka přizvala po loňských podzimních krajských a senátních volbách komunisty ke spolupráci v regionálních vládách.

Za možné partnery Jiří Paroubek v materiálu označil zelené a lidovce. Obě strany se ale podle něho musí vrátit do politického středu. Zatím prý táhne zelené doprava Martin Bursík a lidovce liberální křídlo kolem Miroslava Kalouska.

ČSSD vede v průzkumech a je favoritem příštích parlamentních voleb, v posledních týdnech ale podle průzkumů veřejného mínění začal její náskok nad ODS klesat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil Paroubkova slova za „velkohubá“. „Pro Paroubka je problém to, že nejsme béčko ČSSD, jak by si přál. Chce nás marginalizovat, aby převzal naše voliče, a vadí mu, že děláme svou vlastní politiku,“ řekl Filip.