Horská služba nedoporučuje túry v Krkonoších a Orlických horách

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Horská služba nedoporučuje kvůli sněžení, silnému větru a mlze hřebenové túry v Krkonoších a Orlických horách. Na vrcholcích Krkonoš napadlo pět centimetrů sněhu, v nejvyšších partiích hor je kvůli mlze snížená viditelnost do 150 metrů a stále sněží. Vítr omezil i provoz lanovky na Sněžku. Podle meteorologů by na území hradeckého kraje mohlo sněžit i během dnešního dne. Na hřebenech hor by mohly nárazy větru dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Na horách by za 24 hodin mohlo napadnout až 50 centimetrů sněhu.

Na hřebenech Krkonoš dnes ráno teploty klesly na sedm stupňů Celsia pod bod mrazu, na vrcholcích hor foukal silný vítr. Ve vrcholových partiích leží až 112 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Sněží také na hřebenech Orlických hor, kde leží od 40 do 60 centimetrů sněhu.

Kvůli silnému větru se dnes nerozjel druhý úsek lanovky na Sněžku, v provozu zůstával pouze první úsek na Růžovou horu. „Na vrcholu Sněžky je silný vítr, v nárazech dosahoval podle našeho měření až rychlosti 120 kilometrů v hodině, navíc hustě sněží,“ uvedl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.