Za nehodu autobusu, při které se zranilo 28 lidí, půjde viník na pět let do vězení

Český Krumlov - Devětapadesátiletý řidič škodovky Ladislav Vaněk, který údajně riskantním předjížděním v srpnu 2007 zavinil nehodu rakouského autobusu u Rožmberka nad Vltavou, půjde za obecné ohrožení na pět let do vězení. Českokrumlovský okresní soud muži navíc na sedm let zakázal řídit. Při nehodě se v autobusu zranilo 28 lidí, osm z nich těžce. Vaněk od začátku svou vinu popíral. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i Vaněk si ponechali lhůtu na odvolání.

Soud při uložení trestu přihlédl i k tomu, že Vaněk byl neukázněným řidičem a za různé prohřešky za volantem měl od roku 1995 uloženo celkem 14 let zákazu řízení. Vinu také svaloval na druhé a neprojevil lítost.  

Havárie se stala na úzké silnici z Rožmberka nad Vltavou do Větřní. Vaněk 3. srpna 2007 předjížděl autobus tak riskantně, že ho zatlačil na krajnici. Pod autobusem se ale okraj silnice utrhl, a tak se zřítil ze svahu a zůstal ležet na střeše. Podle znalců by pro bezpečné předjetí autobusu Vaněk potřeboval minimálně 270 metrů, on ale viděl jen na vzdálenost ani ne poloviční. Jen díky tomu, že se řidiči autobusu podařilo snížit rychlost na 11 kilometrů v hodině, nebyly následky nehody tak tragické.

Autobus, v němž jelo 34 starších lidí z Korutan, se převrátil na střechu jen pár metrů od břehu Vltavy. Bez zranění tehdy vyvázlo pouze šest cestujících, ostatní odvezly sanitky do nemocnic v Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Škoda na autobusu dosáhla téměř 2,8 milionu korun. Nejvážněji poraněná byla žena, která utrpěla zlomeninu pánve.

Nehoda autobusu u Rožmberka nad Vltavou.
Zdroj: ČT24