Podle znalců je zabavování aut při nezaplacení kauce v rozporu s právem

Praha - Podle dopravních a právních expertů je nový návrh umožnit zabavování aut za rychlou jízdu v případě nezaplacení kauce v rozporu se zákonem. Plán ředitele dopravní policie Leoše Tržila je prý v praxi uplatnitelný pouze na profesionální řidiče. O svém záměru Tržil informoval na pondělní tiskové konferenci. Dosud hrozilo odebrání auta jen řidičům, kteří řídili pod vlivem alkoholu, bez řidičského oprávnění nebo navzdory vyslovenému zákazu řízení, tedy na základě trestního řádu. Informaci o názoru znalců přinesl deník Právo.

Bývalý šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml v rozhovoru pro deník uvedl, že se Tržil pravděpodobně inspiroval kaucemi v zákoně č. 111 o bezpečnosti silničního provozu, avšak nevšiml si dodatku o nutnosti uložení trestu pouze pro řidiče z povolání. Při vymáhání automobilu po běžném účastníkovi silničního provozu by se podle Humla policista dostal do inspekčního řízení za zneužití pravomoci veřejného ředitele.

Řidiči, kterým by policisté chtěli zabavit auto za nezaplacení kauce, by podle znalců neměli váhat s podáním trestního oznámení. Zabavování aut kvůli přestupku je podle něj ve většině případů nemožné také kvůli nepřiměřenosti ceny vozu vůči hrozící pokutě.

Ředitel Tržil uvedl, že dopravní policie loni zabavila na šest stovek aut, vesměs však na základě trestního řádu kvůli podezření ze spáchání trestného činu. V několika případech však údajně postupovala také podle zákona o silničním provozu. O auto může řidič přijít i natrvalo, pokud s propadnutím věci vysloví souhlas soudce. V takovém případě může policie nechat vůz i sešrotovat.