Policie loni zajistila přes miliardu z ilegálních peněz

Praha - Policisté zajistili v roce 2008 majetek pocházející z trestné činnosti v hodnotě zhruba 1,35 miliardy korun. Ve srovnání s rokem předcházejícím jde téměř o dvojnásobnou částku. Kriminalisté nejčastěji zabavují finanční prostředky z účtů, nemovitosti, ale k zajištěným věcem patřily rovněž luxusní vozy, alkoholické nápoje či ultralehké letadlo.

Podle náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby v posledních letech stoupá zejména podíl prostředků, které policisté zadrží a nemusí je na základě usnesení státních zástupců vracet. Například v letech 2004 a 2005 zabavila tehdejší finanční policie dohromady zhruba 2,8 miliardy korun, přes dvě miliardy si však nemohla ponechat, neboť dostatečně neprokázala, že se jedná o výnosy z trestné činnosti. „U 1,3 miliardy zajištěných majetkových hodnot nám v přípravném řízení zrušil státní zástupce usnesení o zajištění majetkových hodnot v celkovém objemu pouze 12 milionů korun,“ bilancuje rok 2008 pro ČT zástupce šéfa protikorupční policie Tomáš Martinec.

K větší efektivitě práce policie v této oblasti přispělo podle náměstka Houby především zrušení finanční policie na konci roku 2006. „Zrušením tohoto útvaru přešly kompetence k zajišťování výnosů z trestné činnosti na všechny policejní orgány. Z toho vidíte, že nejen nárůst množství zajištěných výnosů, ale i efektivita se zlepšuje,“ vysvětlil náměstek Houba nárůst efektivity v loňském roce.

Mezi nejznámější případy, při kterých policisté minulý rok zadrželi majetek, patří zajištění peněz z účtů společnosti Edbusy v hodnotě 207 milionů či zabavení 6,2 milionu korun z pražské směnárny Active Change.

  • Policií zajištěné výnosy z trestné činnosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67540.jpg
  • Jiří Houba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67545.jpg