Tři hejtmani ČSSD složí po únorové schůzi poslanecký mandát, Rath ne

Praha - Tři poslanci ČSSD, kteří se po loňských krajských volbách stali hejtmany, složí po skončení únorové schůze sněmovny svůj poslanecký mandát. Dolní komoru opustí jihomoravský hejtman Michal Hašek, pardubický hejtman Radko Martínek a olomoucký hejtman Martin Tesařík. Na tiskové konferenci to dnes oznámil předseda strany Jiří Paroubek a hejtman Hašek. Čtvrtým poslancem ČSSD, který usedl do hejtmanského křesla, je David Rath. Ten se mandátu vzdát nehodlá.

„Tři hejtmani dali voličům jasný závazek, že se v případě zvolení vzdáme funkce v parlamentu,“ řekl Hašek, který do konce loňského roku vedl poslanecký klub sociálních demokratů. Na tomto místě ho už vystřídal Bohuslav Sobotka.

Hašek působí zatím ve sněmovně jako místopředseda zemědělského výboru a člen organizačního výboru. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek je místopředsedou sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Olomoucký hejtman Martin Tesařík zasedá v mandátním a imunitním výboru a ve výboru pro obranu. Paroubek uvedl, že osobně by si přál, aby Hašek jako šéf asociace krajů v dolní komoře zůstal. Mohl by tak prý být spojovacím článkem mezi parlamentem a hejtmany.

Rath poslancem zůstane - je to tak lepší pro voliče

Rath v minulosti řekl, že se rozhodne po třech měsících v hejtmanské funkci, zda si ponechá obě křesla. Jednat chtěl podle toho, co „bude nejlepší pro voliče“. Podle vedení strany středočeský hejtman ale na rozdíl od ostatních sídlí v Praze, takže nemusí na jednání dlouho dojíždět z regionů. Rath se už nechal slyšet, že si ponechá oba platy - hejtmanský i poslanecký. Jeden z nich ale chce rozdělovat potřebným.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka po krajských volbách uvedl, že nepovažuje za vhodné poslaneckou a hejtmanskou funkci „kumulovat“. Hejtmani z ČSSD by prý pro kraje měli představovat změnu, takže by se krajské práci měli věnovat 24 hodin denně. Sobotka ale zdůraznil, že je to jeho osobní názor.

Nový středočeský hejtman Rath, v pozadí jeho předchůdce Bendl
Zdroj: ČT24/ČTK