Soud potrestal vraždu dvouleté dívky 18 lety vězení

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes za vraždu dvouleté dívky uložil 29letému Peterovi Olšavskému výjimečný trest 18 let vězení. Slovák byl původně obžalován z ublížení na zdraví a z týrání svěřené osoby, ale soudce během jednání případ posoudil jako vraždu. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na odvolání.

Podle rozsudku muž dceru své družky loni v létě bil nejméně dva týdny. Soudce při vynášení rozsudku uvedl, že tělo dívky bylo poseto modřinami a fotografie jejího těla označil za velmi otřesné. Dívku Olšavský údajně i několikrát pokousal. Soudce uvedl, že v den vraždy dívku, která vážila 12 kilogramů, kopal nebo pěstí prudce mlátil do hrudi a břicha. Dívce údery poškodily plíce, ledviny a slezinu. Nakonec jí způsobil pohmoždění mozku, na které dívka zemřela. Muž svoji vinu vždy popíral.

Soudce vysvětlil, že důkazy svědčí o tom, že Olšavský jednal s úmyslem dívku zabít. Podle něho si počkal na okamžik, až matka odejde z domu, a pak dívku napadl. Dodal, že si byl vědom toho, že dívku může zabít a cíleně ji prudce bil do míst, kde jsou životně důležité orgány. Olšavský poté, co dívku zbil, s jejím bezvládným tělem vyběhl k sousedům a pokoušel se ji křísit. To soudce označil za teatrální. Dodal, že v okamžiku, kdy muž dívku křísil, již byla mrtvá. Soud vzal v potaz i fyzické parametry oběti a útočníka i způsob jakým obviněný muž útočil.

Olšavskému soud uložil výjimečný trest mimo jiné proto, že je podle znalců agresivní a hrozí u něho recidiva. Podle výpovědí jeho bývalých přítelkyň ze Slovenska totiž v minulosti bil i je. Omluvy Olšavského soudce označil za formální a hrané. Také ho na neurčito vyhostil z České republiky.

Otec dívky vysoký trest pro Olšavského přivítal. Míní, že by si zasloužil i trest vyšší, protože toho, co malé dívce udělal, vůbec nelituje.