Policejní razie sbírá důkazy proti firmě miliardáře Berana

Praha - Příslušníci protikorupční policie a zásahové jednotky si dnes vzali na paškál firmu Profi Credit Czech miliardáře Davida Berana. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka mají policisté podezření na krácení daní ve výši 250 milionů korun. Akce je podle něho na osmi místech republiky, a sice v Pardubicích, Praze a Chrudimi. V posledním z jmenovaných měst přebývá podle obchodního rejstříku předseda představenstva firmy David Chour nebo člen představenstva Filip Souček.

„Na akci se podílelo zhruba 100 policistů našeho útvaru a policisté z dalších složek,“ uvedl pro ČT Skřepek. Dodal, že v rámci zásahu probíhají domovní prohlídky a kontroly dalších souvisejících prostor. Policisté zatím nikoho nezatkli ani neobvinili. „My jsme zatím opravdu pouze na začátku… Nyní budeme vyhodnocovat důkazní materiály a po jejich vyhodnocení se rozhodneme, jestli někoho obviníme,“ dodal mluvčí Skřepek. Cílem zásahu bylo zajistit důkazy trestné činnosti, které se měli představitelé firmy dopouštět v letech 2001 až 2007.

Firma Profi Credit Czech je součástí nadnárodní finanční skupiny Profireal Group, která působí v České republice, na Slovensku, v Polsku, Bulharsku a Rumunsku. Její specializací jsou úvěry podnikatelům i zaměstnancům a v roce 2007 půjčila v souhrnné míře téměř 2 miliardy korun. Vlastníkem skupiny je Beran, který se v současnosti pohybuje v cizině. „Já jsem se dozvěděl jen nějakou informaci od právníků, teď to s nimi řeším…,“ uvedl Beran s tím, že ho celá akce překvapila.