Orální historie se snaží o lepší pochopení minulosti

Praha - Česká asociace orální historie slaví dva roky od založení. Historici, kteří se oboru věnují, se pomocí rozhovorů s pamětníky snaží lépe porozumět minulosti - získávají dobové osobní zkušenosti a zážitky lidí z jejich života. V příštím roce bude Praha hostit i mezinárodní konferenci orální historie. "Není to primárně metoda, jak se dostat k faktům, ale jak porozumět minulosti v nějakém jejím celku nebo lokálních či profesionálních výsecích," uvedl Oldřich Tůma z Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR.

V minulosti pořídili orální historici rozhovory například s bývalými komunistickými prominenty, ale i s disidenty. Nyní plánují vydat knihu rozhovorů s názvem Obyčejní lidé, mlčící většina v 70. a 80. letech.

„Nejde nám o to usvědčit někoho, jestli říká pravdu nebo ne, ale pochopit modelově přemýšlení těch lidí. A pokud si vymýšlí, tak pochopit, proč si vymýšlí,“ popsal podstatu orální historie předseda asociace Miroslav Vaněk.

Do české metropole se v polovině příštího roku navíc sjede několik set orálních historiků z celého světa na mezinárodní konferenci. Historici zde budou diskutovat také o minulosti bývalého sovětského bloku, o jeho předních činitelích či obětech.