Změny zákoníku práce mají zjednodušit propouštění i nábor lidí

Praha - Navrhované změny zákoníku práce, které by měly platit od příštího roku, mají především zjednodušit propouštění a nabírání nových lidí. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. K již dříve oznámené změně ve výplatách odstupného má například přibýt prodloužení zkušební doby či možnost uzavírání smlouvy na dobu určitou až na tři roky.

Na jeden měsíc by se rovněž měla zkrátit výpovědní doba. Novelu zákoníku práce ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) předloží vládě do června.

Zkušební doba by se podle Nečase mohla prodloužit ze tří na čtyři měsíce. Manažeři i někteří další pracovníci, kteří jsou klíčoví pro chod firmy, by měli dokonce zkušební dobu šest měsíců. „Protože klíčoví pracovníci více ovlivňují chod firmy, tak je potřeba nechat zaměstnavatelům delší čas, aby si nového manažera vyzkoušeli,“ uvedl ministr.

Současné odstupné ve výši tří měsíčních platů by v případě schválení novely zákoníku práce mohlo být nově vypláceno v závislosti na délce působení zaměstnance u firmy. „Ten, kdo pracuje u jednoho zaměstnavatele kratší dobu než tři roky, by dostával dvouměsíční odstupné, ten, kdo by pracoval mezi třemi a šesti lety, by dostával tříměsíční odstupné. Kdo odpracoval víc než šest let, dostával by odstupné čtyři měsíční platy,“ řekl deníku Nečas.

Novela počítá také se zvýšením počtu hodin, které lze odpracovat podle dohody o provedení práce, až na 300 hodin ročně. Nově bude možné mzdu vyplácet také v eurech. Pracovníci, kteří dostanou nabídku, která se neodmítá, se pak dokonce budou moci za pět měsíčních platů vyplatit.

K dalším návrhům, o nichž vláda uvažuje v souvislosti s krizí, patří například sleva na sociálním pojištění. Díky slevám by firmy měly ušetřit 18 miliard korun. Systém by měl platit zpětně od začátku roku do konce 2011. Nejvyšší slevu si bude moci zaměstnavatel odepsat u pracovníka s minimální mzdou, a to 700 Kč.

Ministr zároveň uvedl, že nebude možné najímání zaměstnanců na živnostenský list. „Legalizaci švarcsystému teď nikdo nenavrhuje. Já jsem pouze vyjádřil svůj názor, že by mi nevadila. Zrušení zákazu švarcsystému už není aktuální,“ dodal Nečas.