Paroubek neví nic o tom, že by ministři ČSSD dotovali nevěstinec

Praha - Předseda náchodské ČSSD Miloslav Mrština dostával podle informací Mladé fronty Dnes na provoz svého veřejného domu miliony ze státních peněz. Ty měly pomoct financovat podnik jménem Vyhlídka, který poskytoval erotické služby. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek ve Studiu 6 popřel, že by o tomto případu něco věděl. Vedení strany navíc zvažuje trestní oznámení na neznámého pachatele, chce také u krajské organizace v Hradci Králové prověřit jeho minulost.

Sociálnědemokratický politik Miloslav Mrština vlastnil v Náchodě několik let nevěstinec. Na jeho provoz mu štědře přispívali ministři za ČSSD, kteří sem podle redaktora Mladé fronty Dnes poslali v době před volbami v roce 2006 více než 5 milionů. Podle Paroubka by takový člověk jako Mrština vůbec neměl být v sociální demokracii.

Jiří Paroubek v ČT:

„Já o tom skutečně nic nevím a myslím, že to jsou tradiční předsjezdové útoky Mladé fronty Dnes.“

Do podniku šly celkem dva státní příspěvky. Jeden poslalo ministerstvo pro místní rozvoj, které v té době vedl současný pardubický hejtman Radko Martínek. Šlo o částku převyšující jeden milion a 300 tisíc korun. Čtyři miliony putovaly na podporu Mrštinova podniku také z ministerstva práce a sociálních věcí. V jeho čele tehdy stál místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který podle Mrštiny patřil mezi vrcholné politiky tehdy vládnoucí strany, jež občas podnik navštěvovali.

Vyhlídku navštěvoval kromě Škromacha i Rusnok 

Kromě Škromacha do hotelu jezdil i Jiří Rusnok. Oni sami to nepopírají. Škromach řekl, že se tam zastavoval, když měl cestu do Královéhradeckého kraje. Ve Vyhlídce však prý býval přes den, kdy dívky zřejmě nepracovaly. Rusnok uvedl, že hotel využívala ČSSD jako zázemí před volbami.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Kateřina Jegorovová k tomu řekla, že za dotace měla být v hotelu vybudována sauna, bazén s vířivkou a masérské studio, parkoviště s odpočívárnou pro cykloturisty, dětské hřiště a minigolfové dráhy. Po roce však úředníci zjistili, že Mrština peníze využil jinak. Peníze ze Škromachova ministerstva šly na kurz práce s počítačem pro zdravotně postižené.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nevylučuje, že se s Mrštinou zná, popírá ale, že Mrštinovi dotacemi úmyslně pomáhal. „Jsou to lži, nesmysly a snaha poškodit sociální demokracii. Pokud jde o tu dotaci, tak ji poskytl příslušný úřad práce.“ řekl Škromach. Podle Martínka se v hotelu odehrávala některá stranická jednání, na konkrétní příklad dotace si ale nevzpomíná.

Příspěvky od státu využil Mrština na rekonstrukci hotelu. Ten už teď jako veřejný dům neslouží. To, že se v něm dříve erotické služby poskytovaly, Mrština přiznává: „Byl to takový slušný podnik. Chodili tam slušní lidé - inkognito.“ Podle informací MF Dnes se o nevěstinec začala kvůli kuplířství zajímat policie, tak ho majitel přestavěl na hotel. Mrština ale nikdy stíhán nebyl, podnik tehdy neprovozoval on, nýbrž nájemce.

Sociální demokraté požadují informace doložit 

Vedení sociální demokracie se dnes proti informacím MF Dnes ohradilo s tím, že požaduje, aby list některé údaje o dotacích doložil. ČSSD také uvedla, že zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele, aby vyloučila jakoukoliv zainteresovanost v této záležitosti, a že se distancuje od praktik v článku popsaných jako „poskytování služeb veřejného domu“.

Navíc prý selhala kontrolní role ODS tím, že nepožádala o navrácení peněz. Ministři, kteří převzali kormidla po svých předchůdcích z ČSSD, okolnosti schválení příspěvků chtějí prověřit okamžitě, resort Cyrila Svobody už to dokonce udělal. „Samozřejmě počítáme s kontrolou, Já to považuji za těžko akceptovatelné. Z důvodu vytváření nových pracovních příležitostí, přiznám se, že nevím pro koho,“ podotkl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. 

  • Zdeněk Škromach autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/410/40971.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/679/67875.jpg