Černý týden policistů: Dalších pět obviněných ze zneužití pravomoci

Ostrava - Pět dálničních policistů z Olomoucka bylo obviněno ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Během výkonu služby měli údajně nezákonným způsobem řešit přestupky řidičů. Stíhaní policisté pracovali společně na dálničním oddělení Kocourovec. Do problémů se zákonem se dostala i další dvojice olomouckých policistů. Čelí podezření z toho, že se vydávali za studenty a na ostravské vysoké škole za své známé skládali dokonce zkoušky. Policisty ředitel severomoravské policie na základě důkazů, které shromáždili pracovníci Inspekce ministra vnitra, 10. února propustil.

Obvinění si policisté z dálničního oddělení vyslechli minulý týden. Tamní policejní mluvčí řekl, že vedení správy se o obvinění policistů dozvědělo teprve dnes. O případném potrestání viníků se proto rozhodne, až vedení dostane a nastuduje podklady od Inspekce ministra vnitra.  

V případě falešného studia jeden z olomouckých policistů studoval vysokou školu za svého podřízeného. Oba jsou nyní podezřelí z trestného činu poškozování cizích práv a museli svléknout uniformu. Jedním z nich je zřejmě šéf územního odboru policie ČR v Šumperku Jakub Kunčar. Podle mluvčí Ostravské univerzity šlo o studenta pedagogické fakulty, který studoval obor sociální pedagogika. Podezření o falešném studentovi podle ní pojali profesoři. Škola proto kontaktovala Inspekci ministra vnitra, jejíž pracovníci studenta zatkli v okamžiku, kdy s indexem kolegy chtěl složit zkoušku.

Obvinění ze zneužití pravomoci si vyslechli i liberečtí policisté

V pondělí 9. února zase inspekce zadržela tři současné nebo bývalé vysoce postavené liberecké policisty. O dva dny později soud na jednoho z nich uvalil vazbu. V cele skončil vedoucí odboru vnější služby policie v Liberci Miroslav Dvořák. Čelí obvinění z trestných činů přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností. Hrozí mu až osm let vězení. Spolu s Dvořákem byl obviněn i vedoucí dopravní policie na Liberecku Miroslav Valášek a Miroslav Kučera z liberecké kriminální policie. Oba jsou vyšetřováni na svobodě.

Jihlavský policista vynášel informace.
Zdroj: ČT24