Liberecké bytové družstvo žaluje teplárnu kvůli zdražování

Liberec - Stavební bytové družstvo Sever žaluje kvůli zdražování libereckou teplárnu. Ceny za teplo se loni zvyšovaly dvakrát, podle předsedy družstva Petra Černého ale v rozporu s uzavřenými smlouvami. K žalobě se připojili jako vedlejší účastníci i další odběratelé ze sdružení Teplo za 399,90! SBD Sever zastupuje v severočeské metropoli asi sedm tisíc bytů.

Spory o ceny tepla v Liberci se vlečou už více než rok. Nejzávažnějším bodem sporu jsou dvousložkové ceny, které Teplárna Liberec zavedla loni v lednu, a také jejich výše. Teplo v Liberci totiž loni oproti roku 2007 zdražilo o více než 30 procent. Cena za gigajoul vystoupala až na 698 korun, po vyúčtování však průměrná cena klesla na 572 korun a teplárna tak bude většině odběratelů vracet přeplatky. Letos už je cena nastavena na 658 korun za gigajoul.

Na dvousložkové ceny ale přistoupilo jen 80 procent odběratelů, těm zbylým v červnu teplárna vypověděla smlouvy a předložila nové. S těmi odběratelé nesouhlasili a obrátili se na Energetický regulační úřad. Ten dal ale za pravdu teplárně, teď probíhá odvolací proces. „Postup úřadu odporuje českému i evropskému právu,“ řekl Černý. Teplárna podle něj zneužívá svého monopolního postavení, smlouvy jsou nevýhodné a konstrukce cen nejasná. 

„Státní orgán má chránit odběratele, kteří jsou vůči teplárně v nevýhodném postavení, na místo toho nás nutí, abychom kupovali teplo, aniž známe cenu, a podepisovali smlouvy, s nimiž nesouhlasíme,“ zdůraznil. Černý chce proto navrhnout soudu, aby nechal znalecky přezkoumat ceny tepla z liberecké teplárny s přihlédnutím k běžným nákupním cenám paliv. 

Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ, zásobuje teplem stotisícový Liberec a Vratislavice nad Nisou. Vyrábí i elektřinu a je dodavatelem zemního plynu.