U soudu stanul přítel Urbanové, Čunek zřejmě zítra kvůli nemoci nedorazí

Přerov - V Přerově pokračuje hlavní líčení v kauze zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Podle obžaloby se pokusili v únoru 2007 ovlivnit Marcelu Urbanovou - korunní svědkyni údajného korupčního případu předsedy lidovců Jiřího Čunka. Před soudem dnes stanul druh Urbanové Jaroslav Rúčka. Právě jeho výpověď měla být klíčová.

Rúčka u soudu vypověděl, že Vaškůj a Šmiřák nabízeli Urbanové peníze, dovolenou a výhody, které měl Rúčka čerpat v zaměstnání. Na oplátku po ní prý požadovali, aby podepsala prohlášení, kterým by odvolala svou výpověď v Čunkově kauze. Urbanová na policii vypověděla, že Čunka viděla, jak ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal jako úplatek půl milionu korun od realitní společnosti H&B Real. 

Rúčka se podle své výpovědi zúčastnil první a poslední schůzky své přítelkyně s Vaškůjem a Šmiřákem. Na první v hotelu na Trojáku mu prý Vaškůj řekl, že je lobbista ODS. Poslední schůzku, která se odehrála v Rúčkově pronajatém bytě, už monitorovala policie, jíž kontaktovala Urbanová. 

Policejní nahrávku však dnes zpochybnil obhájce Vaškůje, když Rúčka vypověděl, že jej policie nepožádala o souhlas s akcí. O monitoringu věděl jen prostřednictvím Urbanové. „Tento postup byl nezákonný, důkaz je proto irelevantní,“ míní obhájce. Soudce Jiří Barbořík uvedl, že soud situaci zhodnotí při závěrečném rozhodování. 

V pátek měl u soudu vypovídat i předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, kvůli nemoci se ale zřejmě k soudu nedostaví. Loni v květnu v Přerově svědeckou výpověď odepřel s odkazem na svůj senátorský mandát. Soudce mu uložil pořádkovou pokutu 20 tisíc korun, kterou ale po skončení jednání zrušil. Neuvědomil si prý, že šéf lidovců má senátorskou imunitu. Proti odebrání pokuty se však ohradil státní zástupce a krajský soud mu vyhověl.