Ministerstvo spravedlnosti se opřelo do exekutorské komory

Praha - Ministerstvo spravedlnosti v čele s Jiřím Pospíšilem se chce opřít do exekutorů a jejich komory. Podle resortu neplní komora v řadě případů funkce, které by měla. Ministerstvo chce proto získat pravomoc, aby mohlo do některých rozhodnutí exekutorské komory zasahovat. Příslušný návrh bude Poslanecká sněmovna pravděpodobně projednávat už na své příští schůzi. Novelu podporuje i sociální demokracie, podle Pospíšila by tak mohla být schválena už v prvním čtení. Účinnosti by pak nabyla v první polovině tohoto roku. Exekutorská komora by nově mohla dostat pokutu až 10 milionů.

Podle ministra Jiřího Pospíšila má novela v zásadě jediný cíl: „Umožnit státu, potažmo ministerstvu spravedlnosti, v případě, že komora neplní své zákonné povinnosti, aby stát mohl zasáhnout. Bude moci například pozastavit rozhodnutí komory, které bude v rozporu se zákonem.“ U územní samosprávy je podle Pospíšila taková věc běžná, a nevidí proto důvod, aby zde platila jiná pravidla. „V žádném případě ale nejde o zásah do moci exekutora nebo snahu prolamovat jejich samosprávu,“ dodal ministr.

Ministerstvo se pře s komorou například kvůli centrální evidenci exekucí, která už měla půl roku fungovat. Komora musí evidenci vést ze zákona, na podzim ale na svém sněmu přijala usnesení, že pokud ministerstvo nezmění doby pro zápis, odmítá evidenci vést. Podle Pospíšila bylo takové rozhodnutí v rozporu se zákonem, ale resort nemá prostředky, jak se proti němu bránit: „Ministr může pouze prosit vedení komory, aby s tím něco dělalo.“

Komora navíc svěřila správu centrálního registru soukromé firmě s nejasnými vlastnickými vztahy. Pospíšil kvůli tomu vyzval i vedení exekutorské komory, aby zvážilo odstoupení z funkcí. Hrozí podle něj nebezpečí, že by mohla být citlivá data dlužníků zneužita. Komora před týdnem slíbila, že systém do 14 dnů spustí. „Počkejme si, zda dodrží svůj opakovaný slib,“ dodal Pospíšil.      

Vláda nyní projednává i rozsáhlou novelu, která by se do sněmovny mohla dostat na jaře. Měla by řešit například případ, kdy je evidentně zabavena věc, která nepatří dlužníkovi. Nyní musí třetí osoba vymáhat navrácení věci soudně. „Když je situace jasná, chceme, aby byla věc vydána okamžitě,“ doplnil Pospíšil. Více by mělo platit i takzvané pravidlo přiměřenosti: „Kvůli tomu, že někdo dluží tisícikorunu, by neměl být prodáván celý dům a mělo by dojít například jen ke srážkám ze mzdy.“ Ročně se realizuje půl milionu exekucí, většina z nich probíhá bez problémů.

Vydáno pod