Co dělat, když trpíte nespavostí

Praha - Každý třetí člověk má problémy s nespavostí a každý desátý z nás trpí závažnou poruchou spánku. Může za to hormon melatonin, který se tvoří v mozku. Jeho hladina je nejvyšší v pubertě a s věkem klesá, proto mají problémy se spánkem hlavně starší lidé. Problém lidé často řeší léky, ale ty vedou k závislosti a z dlouhodobého hlediska problém neřeší. Chronická nespavost vede k depresím, úzkostem, poruchám pozornosti, častějším úrazům a poklesu pracovní výkonnosti. Často se traduje, že je optimální spát osm hodin denně. Každý člověk ale potřebuje rozdílný počet hodin.

Lidové recepty tvrdí, že je před spaním dobré počítání oveček, teplé mléko s medem nebo sklenička vína. Ne každý ale po ulehnutí do postele usíná: „Nespavost je stav, kdy pacient hodnotí svůj spánek jako obtížně dosažitelný, přerušovaný, krátký nebo celkově nedostačující a neosvěžující,“ vysvětluje Lucie Závěšická ze Spánkové laboratoře v Praze.

Za špatný spánek může nepravidelný denní režim, dlouhodobý stres a napětí, poslední dobou také obavy z dopadů současné krize. „Vzrůstá pracovní tempo a stres, které lidi mají, takže jsou více napjatí, víc večer řeší, co přes den zvládli a nezvládli,“ řekl přednosta Psychiatrické kliniky v Olomouci Ján Praško.

Chronická nespavost se nejčastěji léčí hypnotiky. Za ta se v Česku měsíčně utratí 20 milionů korun. Hypnotika však nejsou řešením, podle studií je velmi úspěšná psychoterapie. Důležité je uspořádat jinak životní styl, dodržovat pravidelný denní rytmus a respektovat vnitřní hodiny. Dlouhodobá nespavost podle lékařů způsobuje vyčerpání a zvyšuje riziko deprese. Lidé, kteří mají potíže s nespavostí delší než měsíc, by proto měli navštívit odborníka, který jim pomůže obnovit přirozený spánkový rytmus.

Co dělat v případě nespavosti:

  • Asi pět hodin před usnutím nepijte kávu, čaj, kolu nebo energetické nápoje. Působí povzbudivě a ruší spánek.
  • Nepijte večer alkohol, zhoršuje kvalitu spánku.
  • Nekuřte, zvláště ne před usnutím. Nikotin organismus povzbuzuje.
  • Vynechejte večer těžká jídla, jezte naposledy tři až čtyři hodiny před ulehnutím.
  • Lehká procházka po večeři může spánek zlepšit. Naopak cvičení tři až čtyři hodiny před ulehnutím může spánek narušit.
  • Po večeři již neřešte důležitá témata, která vás mohou rozrušit.
  • Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a milování (v posteli nejezte, nečtěte si, nedívejte se na televizi a přes den ani neodpočívejte).
  • V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18 až 20 °C).
  • Uléhejte a vstávejte každý den přibližně ve stejnou dobu, i o víkendu.
  • Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení.