Plzeň bude mít novou vozovnu v Zátiší, má stát miliardu

Plzeň – Areálu bývalých kasáren Zátiší v Plzni vznikne nová vozovna dopravního podniku. Do objektu chce město investovat miliardu korun a přesunou se tam všechny autobusy a trolejbusy z vozovny v centru města. Ze dvou variant na umístění nového depa dnes vybírali městští radní, uvažovali také o možnosti umístit vozidla do haly na výrobu lokomotiv v areálu Škody. Tato varianta by ale byla třikrát dražší. Vozovnou se bude zabývat také zastupitelstvo 26. února.

„Ihned poté se začne pracovat na projektu. Se stavbou, která bude trvat půldruhého roku až dva, začneme do dvou let,“ přiblížil časový rozvrh náměstek primátora Petr Rund. Finanční krytí nákladné investice na stavbu vozovny chce Plzeň získat z evropských fondů, hodlá si také vzít úvěr. Městský rozpočet na pokrytí stavby depa nestačí. Radnice zatím nezkoumala, jaké dotační programy by mohla využít. Nejprve musí mít projekt a územní rozhodnutí.

Městská rada se rozhodla pro levnější variantu, ačkoli vozovna v areálu Škody by mohla pojmout spolu s autobusy a trolejbusy i tramvaje. V tom případě by ale bylo nutné dovézt k areálu tramvajovou trať, což by stálo další půl miliardy korun.

„Zátiší nám řeší akutní problém - přestěhovat autobusy a trolejbusy z vozovny v Cukrovarské ulici, kde je nedostatek místa,“ uvedl Rund. „V noci se v halách i na venkovních prostranstvích nedá mezi vozy ani projít,“ popsal situaci jeden ze zaměstnanců vozovny. Areál v Cukrovarské zřejmě město nabídne investorovi ke stavbě bytů a klidové zóny. V takovém případě se ale musí změnit územní plán.

Téměř osmihektarový areál kasáren Zátiší získala Plzeň zdarma od státu před čtyřmi lety. Už koncem roku 2004 předchozí radnice odsouhlasila záměr přestavby na depo autobusů a trolejbusů. Ze studie tehdy vyšly náklady na 660 milionů Kč. Nový předběžný rozpočet je 1,077 miliardy korun. K tomu je nutné ale připočítat náklady 1,215 miliardy Kč na přestavbu tramvajové vozovny Slovany.