Nové autobusy pro pražskou MHD vyrobí SOR

Praha – Továrna SOR Libchavy dodá Dopravnímu podniku Praha 620 nových autobusů. O výsledku soutěže na zakázku za 3,5 miliardy korun informoval server iDnes s tím, že podle člena představenstva DPP Tomáše Jílka SOR nabídl nejvýhodnější cenu. Dosud převažující Karosy/Iveca tak ve vozovém parku Dopravního podniku Praha doplní vozidla SOR NB12.

O vítězství společnosti SOR, který patří do finanční skupiny J&T, mluvili lidé v autobusové dopravě už delší dobu. Soutěž byla vyhlášena už před rokem a její výsledek zdržela podaná námitka u antimonopolního úřadu firmou Iveco Czech Republic (bývalá Karosa).

DPP má v tomto roce na investice pouze 1,9 miliardy korun a jen splácení už dříve dojednaných dodávek bude stát téměř tři miliardy korun. Pražští radní a předseda představenstva Radovan Šteiner už dříve slíbil, že DPP bude moci letos čerpat peníze z evropských fondů. Z operačního programu Praha - Konkurenceschopnost by mohl podle Šteinera získat až 450 milionů korun.

Čtyřdvéřové SORy BH12 jsou částečně nízkopodlažní. Pražští cestující se s nimi mohou setkat i v městské a příměstské dopravě. Deset si jich již dříve pronajal DPP, další vozidla patří jiným dopravcům jezdícím na linkách MHD.

Vydáno pod