Lidovci chtějí o změnách volebního systému koaliční jednání

Praha - Koaliční jednání o případných změnách volebního zákona má podle dnešního rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL co nejdříve zahájit předseda strany Jiří Čunek. Podle lidovců totiž návrh změn volebního zákona, schválený v pondělí vládou, není návrhem koaličním. Lidovečtí ministři s ním prý nesouhlasili. Lidovci také chtějí opět zahájit diskuzi o lichém počtu poslaneckých mandátů.

„Naši ministři ho nepodpořili. Proto ho nepovažujeme za koaliční návrh,“ poznamenal šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa. Je prý potřeba diskutovat o skutečně spravedlivém volebním systému, který by v rámci koaliční dohody vyjadřoval skutečně uzavřené dohody. „Chceme, aby bonus pro vítěze byl v počtu do tří mandátů. Pokud má být dodržen princip spravedlivého a rovného vážení mandátů, nemůže to být počet vyšší,“ dodal Severa.

Vláda se v pondělí přiklonila k takzvanému řeckému systému hlasování, který v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v krajích srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb. Tento bonus podle propočtů obvykle dosahuje přibližně desítky mandátů.

Lidovci jsou pro zrušení jednoho poslance

Podle Severy také KDU-ČSL chce opět zahájit politickou diskuzi o tom, aby počet poslanců nebyl rovných 200, ale o jedno křeslo méně. Lichý počet by tak zabránil situacím, jako byla ta po posledních volbách v roce 2006, kdy si pravice a levice rozdělily přesně po stovce mandátů.

Vydáno pod