Hejtman Martínek: Proti poplatkům budeme dál bojovat

Praha - Ve středu poslanci omezili vybírání zdravotnických poplatků, nebudou je platit děti do osmnácti let a jisté ulehčení pocítí i senioři nad 65 let. Trucováním politiků se situace značně znepřehlednila a ve zdravotnictví nastal, co se poplatků týká, chaos. A spokojeni nadále nejsou ani politici.

„Pro pacienty je to ulehčení, ale ke kýženému a hledanému kompromisu nedošlo a ani dojít nemohlo, protože se vůbec nejednalo,“ stěžuje si hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Ten také vyčítá vládě, že není ochotná jednat s opozicí: „Vládní koalice zřejmě usoudila, že s námi jednat není potřeba.“ ČSSD se bude dále pokoušet poplatky zrušit. Podle Martínka jde totiž o kompromis pouze v rámci koalice. S opozicí nikdo nejednal.

Prezident České lékařské komory Michal Kubek vyzval kraje k neplacení za pacienty a vyzývá je, aby dosažený kompromis akceptovaly: „Osvobození dětí je v souladu s evropskou tradicí solidárního financování, proto žádám hejtmany a krajské zastupitele, aby ukončili praxi dotování těchto poplatků pro některé pacienty.“ Podle něj by měl kompromis dostat šanci, aby byla prověřena jeho životaschopnost.

Interview ČT24

Martínek ovšem takovou variantu vylučuje, nedošlo totiž k žádným jednáním, o které kraje stály. Kraj tedy dál bude platit za ty, kdo si to vyžádají. To vnáší do systému placení poplatků značný chaos. Martínek si ale situaci pochvaluje: „Jsem vděčný svým spoluobčanům, že chápou, jak to kraj myslel, a že toho využívají, když to skutečně potřebují.“

Řešení je to ale jen částečně, což Martínek přiznává. Znevýhodnění jsou ti, kteří to mají do krajských zařízení dál. Peníze, které by měly sloužit i těmto lidem, jsou totiž využívány na pokrytí zdravotnických poplatků jiných lidí. Podle Martínka se nejedná v Pardubickém kraji o nemocnice, na lékárny se to ale vztahuje.

Martínek tvrdí, že vrácení poplatků od kraje využívá v případě nemocnic a ambulantních zařízení 40 - 50 procent lidí, v lékárnách pak mezi 70 - 80 procenty.

Vydáno pod