Dopravu opět místy komplikují sněhové jazyky

Jihlava/Pardubice/Olomouc - Silnice na Vysočině pokrývá rozbředlý nebo zledovatělý sníh, místy se vytvářejí sněhové jazyky. Všechny tahy jsou sjízdné, ale řidiči by měli být opatrní. V Karlovarském kraji dnes ráno zůstávala po předchozím kalamitním stavu částečně neprůjezdná silnice v úseku Dvorečky - Lazy na Chebsku. Všechny ostatní komunikace v regionu byly ráno už průjezdné. V Pardubickém kraji se dnes ráno místy tvoří sněhové jazyky. Ve středních Čechách se vyskytují sněhové přeháňky a na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu. Některé vozovky mohou namrzat. V horských oblastech Krkonoš a Orlických hor připadl další sníh a místy stále sněží. Na silnicích na Prostějovsku se dnes místy tvoří sněhové jazyky.

Sněhové jazyky se vytvářejí lokálně, hlavně na Třebíčsku a Žďársku. Na dálnici D1 a na silnicích I. třídy se řidiči mohou setkat se sněhovou břečkou. Na komunikacích nižších tříd leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

V Karlovarském kraji zůstala částečně neprůjezdná jediná silnice

Po předchozím kalamitním stavu na silnicích zůstala částečně neprůjezdná jediná cesta. Řidiči ještě nemohou na úsek Dvorečky - Lazy na Chebsku. Všechny ostatní silnice v regionu byly ráno už průjezdné, včetně krušnohorských komunikací, informoval dispečink krajské správy a údržby silnic.

V Pardubickém kraji se místy tvoří sněhové jazyky a ledové plotny

Silničáři upozorňují na vedlejší silnice na Chrudimsku, Svitavsku a Orlickoústecku. Na Chrudimsku hrozí také výskyt ledových ploten. Vyplývá to z informací pardubických silničářů. Ve vyšších polohách na Svitavsku sněží a fouká silný vítr. Na Orlickoústecku se místy vyskytuje mlha a v horských oblastech sněží. Teploty se dnes ráno pohybují až osm stupňů pod bodem mrazu.

V horských oblastech hradeckého kraje připadl další sníh

V horských oblastech Krkonoš a Orlických hor připadl další sníh a místy stále sněží. Například v Orlických horách leží na cestách až sedm centimetrů nového sněhu, na vozovkách ve vyšších polohách zůstává vrstva uježděného sněhu, která je místy zledovatělá, informují na svých webových stránkách silničáři. V Královéhradeckém kraji je oblačno, sněhové přeháňky hlásí silničáři z Trutnovska a Rychnovska.

Na silnicích na Prostějovsku se místy tvoří sněhové jazyky

Silničáři tam doporučují jízdu se zvýšenou opatrností. Obezřetně by motoristé měli jezdit také na severu Olomouckého kraje, kde drobně sněží. Na sněhové jazyky řidiči narazí v okolí Protivanova a Drahan na Prostějovsku. Na možnost zafoukávání silnic upozorňují také silničáři ze  Šumperska v okolí Kopřivné. Na severu kraje místy leží na chemicky udržovaných vozovkách sněhová kaše, na inertně ošetřovaných silnicích je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V níže položených oblastech regionu jsou hlavní tahy holé a suché.

Jízdu po jihočeských cestách komplikuje sněžení

Místy se na cestách vytváří sněhové jazyky. Silničáři proto řidičům radí opatrnost, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Větší komplikace mohou řidiči očekávat na silnicích nižších tříd, kde zůstává vrstva ujetého či zledovatělého sněhu. Zejména na Dačicku silničáři varují před sněhovými jazyky. Na jihu Čech je dnes oblačno a zataženo. Na Prachaticku a Českobudějovicku se objevují sněhové přeháňky.