Chřipka slábne, epidemie zůstává ve třech krajích

Praha - Chřipka je na ústupu, počet nemocných s akutní respirační infekcí včetně chřipky klesl v minulém týdnu asi o sedm procent. V průměru nyní stoná 1 714 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je pod hranicí epidemie 2 000 lidí. S epidemií se však stále potýkají tři kraje a další tři se k ní blíží. Chřipková onemocnění již delší dobu sužují celou střední a severní Evropu.

Dvoutisícový epidemiologický práh překročily Plzeňský, Zlínský a Moravskoslezský kraj, blíží se mu kraje Jihomoravský, Královéhradecký a Karlovarský. „Pokles je evidován ve všech věkových skupinách a zřejmě jsme již těsně za vrcholem letošní chřipkové epidemie,“ řekl epidemiolog Jan Kynčl.

V rámci celé republiky lze však stále ještě hovořit o celoplošném výskytu chřipky, což potvrzuje fakt, že více než jedna třetina okresů nadále eviduje nárůst počtu nemocných s akutní respirační infekcí. Nejčastěji jsou postižené předškolní děti.

Dětská lékařka Hana Cabrnochová se domnívá, že nemocnost ještě nekulminovala ve velkých městech, záleží podle ní ale hodně na konkrétní lokalitě. V Praze je asi 1 300 nemocných na 100 000 obyvatel, týden předtím byla nemocnost vyšší. Chřipku prý často přenesou rodiče na děti, které pak mají vysoké horečky. Komplikace se objevují hlavně u seniorů, ale také u mladých lidí, kteří podcení léčbu a nezůstanou pár dní doma, uvedla. Zvlášť typické je to, že k lékaři chodí lidé, kteří nebyli očkováni.

Chřipka řádí v celé Evropě

Dnes zveřejněné číslo týdenního celoevropského bulletinu o chřipce na kontinentu (EISS) uvádí, že v týdnu od 2. do 8. února se zvyšoval počet onemocnění ve střední Evropě, kde většina zemí hlásila „střední až vysokou intenzitu“. Nejhůře na tom byly Finsko, Polsko, Rakousko a Švýcarsko. V západní Evropě byla chřipka na ústupu, na Ukrajině a v Rusku byl výskyt nízký nebo střední.