ODS spouští negativní kampaň - prý humornou a s nadsázkou

Praha - Občanští demokraté odtajnili trumf, který jim má pomoci ve volbách do Evropského parlamentu. Po vzoru sociálních demokratů vsadila ODS na negativní kampaň a spouští stránky www.cssdprotivam.cz, kde nabízí články a nahrávky, které si utahují z Jiřího Paroubka, Davida Ratha a dalších představitelů ČSSD. Název stránek parafrázuje heslo ČSSD proti krizi. Lídr ODS v eurovolbách Jan Zahradil vznik stránek vysvětlil tím, že se ODS v minulých volbách nevyplatila sázka na slušnost.

Občanští demokraté prý nechtějí působit dojmem slabých soupeřů, zároveň nechtějí být vulgární, proto prý sáhli k humoru a nadsázce. Návštěvníci stránek tak například v rubrice Novinky najdou článek o „personálních čistkách“ ve Středočeském kraji po nástupu hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Stáhnout si můžou i soubor s ekonomickými skripty z roku 1988, na jejichž vzniku se podílel nynější lídr ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu Jiří Havel. Na stránky mohou své příspěvky a videa posílat i návštěvníci.

Vedle negativní kampaně chtějí občanští demokraté voliče přesvědčit i volebním programem, spustili proto stránku www.ods.eu, která má podobný design jako oficiální web českého předsednictví. „Jsme rádi, že jsme se pro ODS stali motivací, a doufáme, že se stejně budou motivovat také při sestavování protikrizového plánu, který ODS dosud nepředstavila,“ komentovali sociální demokraté iniciativu ODS, kterou prý vítají.

Celkem se v eurovolbách bude bojovat o 22 mandátů, což je o dva méně oproti minulým volbám. V těch ODS získala devět křesel, letos by chtěla alespoň sedm mandátů. Jen získat naopak může ČSSD, která v minulých volbách totálně pohořela a získala jen dvě křesla. Letos si ale Jiří Paroubek dělá zálusk na 8 - 10 mandátů. Své zástupce v Evropském parlamentu půjdou Češi volit v pátek a v sobotu 5. a 6. června.