ČSSD oslabila, před ODS ale stále vede o 10 procent

Praha - Preference opoziční ČSSD v únoru mírně oslabily, přesto sociálním demokratům patří suverénní desetiprocentní náskok před vládní ODS. ČSSD oproti minulým třem měsícům oslabila o tři procenta na 35 procent, zatímco ODS stejný počet získala a má nyní 25 procent. Při přepočtu na mandáty s odchylkou plus minus dva by tak sociální demokraté získali ve sněmovně 91 křesel, občanští demokraté 64. Voleb se chce zúčastnit 53 procent občanů, 15 procent svou účast jasně odmítá, třetina je nerozhodná. Informace přinesla agentura STEM.

Pokud by se nyní konaly předčasné volby, měla by současná vládní koalice podle průzkumu ve sněmovně jen 81 mandátů z 200. Podpora vládních KDU-ČSL a zelených se v poslední době nemění, lidovci by získali 12 mandátů a zelení pět. V lednu si polepšili komunisté, získali 11,8 procenta preferencí, což by jim podle modelu STEM vyneslo 28 poslaneckých mandátů.

Opoziční sociální demokracii, která je v preferencích dlouhodobě nejoblíbenější stranou, ubývají voliči i podle minulý týden publikovaného modelu agentury Median a předchozího šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Zatímco v listopadu by podle Medianu ČSSD volilo skoro o 14 procent a v prosinci téměř o 13 procent lidí více než ODS, v lednu se její náskok před ODS snížil na čtyři procenta. ČSSD by v lednu volilo 35,3 procenta, ODS 31,3 procenta lidí.