Evropské volby: Češi by volili stejně jako do sněmovny, důležitý je postoj stran k Lisabonu

Praha - Pokud by se konaly současně volby do Evropského parlamentu (EP) i volby do Poslanecké sněmovny, skoro dvě třetiny Čechů by v obou případech daly hlas stejné politické straně. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury STEM pro Českou televizi. Volby do Evropského parlamentu proběhnou 5. a 6. června. Složení nových europoslanců tak může leccos napovědět o možné podobě české dolní komory - pakliže by se v tuto dobu konaly předčasné volby. Z průzkumu zároveň vyplynulo, že téměř polovina lidí se ve volbách do EP bude rozhodovat podle toho, jaký mají politické strany postoj k reformnímu dokumentu Evropské unie, Lisabonské smlouvě.

Ochotu jít volit a také hlasovat pro stejnou stranu v obou volbách deklarují nejvíce lidé s vysokoškolským vzděláním, naopak lidé se základním vzděláním jsou daleko méně ochotni k volbám přijít a pouze polovina z nich by v obou případech volila stejnou politickou stranu. Největší podporu voličské základny má ODS - 84 procent sympatizantů této strany by volilo ODS jak ve volbách do EP, tak do sněmovny, o něco menší podporu mají komunisté (76 procent) a ČSSD (73 procent), voliči Strany zelených jsou pak nejvíce nerozhodní - 37 procent z nich by stejnou stranu nevolilo.

Průzkum dále ukázal, že pro lidi je důležitější politická orientace stran, než konkrétní kandidáti. 57 procent voličů se totiž ve volbách do EP rozhodne podle toho, jak je strana orientovaná. Sem patří hlavně sympatizanti KSČM, ČSSD a starší lidé. „Tváře“ jsou pak vodítkem pro 43 procent voličů - hlavně pro mladé lidi a pro voliče Strany zelených.

O nových europoslancích může rozhodnout Lisabon

Téměř polovina voličů, 45 procent, se ve volbách do Evropského parlamentu bude rozhodovat podle toho, jaký postoj má politická strana k Lisabonské smlouvě. Česko je jedinou zemí z evropské sedmadvacítky, jejíž parlament o dokumentu zatím vůbec nehlasoval. ČSSD ratifikaci smlouvy podporuje, ODS je rozpolcena. Podle průzkumu je postoj strany k Lisabonu důležitý hlavně pro voliče ODS a Strany zelených. Přesto si většina Čechů (54 procent) myslí, že výsledky voleb do EP nebudou mít dopad na domácí politickou scénu, například na stabilitu vlády.

  • Ovlinění voličů při volbách do EP autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/680/67996.gif
  • Lisabonská smlouva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/663/66267.jpg