Zkušební jezdec Porsche zahynul při testu utajovaného prototypu

Berlín – Při havárii na německé dálnici A5 u Darmstadtu zahynul zkušební jezdec stuttgartské automobilky Porsche. Jedenapadesátiletý muž řídil maskovaný předsériový prototyp nové řady vozidel 911. Z neznámých důvodů narazilo vozidlo maskované připevněnými atrapami plechů ve vysoké rychlosti do středových svodidel. Nehoda se stala na místě, kde neplatí žádné rychlostní omezení, továrna Porsche ale popírá, že by šlo o rychlostní test. Jezdec prý prováděl vytrvalostní zkoušku jízdních vlastností auta, kdy se tři řidiči po osm hodin za volantem střídají v nepřetržitých směnách.

Vůz přišel při nárazu o střechu, řidič při havárii utrpěl vážná zranění, jimž na místě podlehl. Na uvedeném úseku dálnice není žádné omezení rychlosti.

„Byl to zkušený testovací jezdec,“ uvedl mluvčí automobilky Porsche. Řidič pracoval ve vývojovém středisku firmy ve Weissachu již 25 let. Státní zastupitelství zapojilo do vyšetřování příčin nehody znalce.

Nehodu nahlásil druhý zkušební jezdec firmy, který testovaný kabriolet sledoval v kratším odstupu ve čtyřdveřovém prototypu modelu Panamera. Ten se dokázal vraku a troskám z něj bezpečně vyhnout, zastavit a přivolat pomoc.

Vydáno pod