Paroubkovi lidé mají již připravovat program na prvních 100 dnů vlády ČSSD

Praha - Stínová vláda ČSSD musí podle šéfa strany Jiřího Paroubka připravit program na prvních sto dní vlády. Po volbách musí nejprve napravit "nejděsivější chyby" vlády nynější, řekl lídr nejsilnější opoziční strany ve svém projevu na 35. sjezdu sociální demokracie, jehož první den se dnes koná ve Veletržním paláci v Praze. Paroubek je přesvědčen o tom, že ČSSD parlamentní volby v roce 2010 vyhraje a její volební zisk se bude pohybovat kolem 35 až 40 procent. V posledních měsících sice ČSSD ve volebních preferencích mírně oslabila, má ale před ODS stále nejméně desetiprocentní náskok. Paroubek se rovněž zmínil o tom, že ČSSD musí vyhrát i evropské volby, ve kterých minule neuspěla.

Sociální demokracie musí podle Paroubka přesvědčit občany o tom, že Evropská unie a její orgány jsou místa, kde se rozhoduje i o České republice. Volby do Evropského parlamentu podle něj musejí být opět referendem o vládě Mirka Topolánka. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška budou evropské volby, které se odehrají počátkem června, odrazovým můstkem pro volby sněmovní.

Michal Hašek

„Cílem evropských voleb je přední vchod do Strakovy akademie pro vládu v čele s Jiřím Paroubkem.“

Paroubek v úvodním proslovu kritizoval vládu vedenou občanskými demokraty, a to zvlášť kvůli její údajné nečinnosti v době hospodářské krize. Své spolustraníky vyzval k tvrdé práci a spolupráci mezi kraji a sněmovnou. Cílem ČSSD je pro něj převzetí vlády příští rok.

Šéf ČSSD také varoval před útoky pravice na hejtmany sociální demokracie. Ti podle něj musejí mít od strany podporu. Útoky se podle Paroubka chystají proto, že hejtmani zahájili personální audity a kontroly čerpání veřejných prostředků. Nejintenzivnější útoky jsou vedeny na středočeského hejtmana Davida Ratha, protože ten je v auditech nejdál, zdůraznil předseda.

Velkou část projevu šéf ČSSD věnoval kritice ODS, vlády a médií, které jsou podle jeho soudu na straně vládní koalice a stupňují útoky na ČSSD.

  • Michal Hašek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68206.jpg
  • Sjezd ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68204.jpg