Ulicemi Krnova prošli pravicoví extremisté - s věnci a pochodněmi

Krnov - Ultrapravicoví radikálové se dnes s černými vlajkami a hořícími pochodněmi vydali do ulic Krnova na Bruntálsku. Pietním pochodem si chtěli připomenout tragickou smrt dvou pravicových extremistů, kteří před třemi lety uhořeli v Bohumíně na Karvinsku. Neohlášenou akci svolala organizace Národní odpor. Více než stovka policistů radikály pochod monitorovala, ale k žádným výtržnostem nedošlo. Podařilo se jim však zadržet jednu celostátně hledanou osobu.

Kolem 17. hodiny se na nádraží začaly sjíždět desítky pravicových extremistů. Odtud se po půl hodině zhruba stovka extremistů vydala v pietním průvodu na náměstí, kde si vyslechli vzpomínkový projev. Cílem pochodu pak byl krnovský hřbitov, kde účastníci pochodu položili smuteční věnce - je zde pochován je pochován jeden z uhořelých David Friedel.

Na poklidný průběh pochodu dohlížela více než stovka policistů, a protikonfliktní specialisté připravení na případné střety. Zkušenosti zde mají z loňského roku, kdy se konala stejná akce, pouze s tím rozdílem, že byla řádně nahlášena. „Pietní akce byla poklidná. Nezaznamenali jsme žádné projevy extremismu,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Tušková. Někteří policisté budou podle ní sledovat situaci ještě v Zátoru na Krnovsku, kde je pochován Mareček. Část pravicových extremistů se tam přesunula auty. V Krnově budou během celé noci posíleny hlídky.

Tragická událost, při které uhořeli dva mladí muži Aleš Mareček a David Friedel a kterou si shromáždění připomíná, se stala před třemi lety v Bohumíně ve zkušebně hudební kapely. Oba muži tam šli spát po narozeninové oslavě, které se zúčastnili. Samotná akce v roce 2006 neměla nic společného s pravicovým extremismem, nicméně zemřelí muži byli sympatizanti extremistického hnutí.