Česko čeká další sníh. Mráz bude až do neděle

Praha - Do Čech míří sníh. Meteorologové vydali pro Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj varování, které potrvá až do zítřejší půlnoci. Vytrvalé sněžení má však zasáhnout celé území republiky. Ustávat má v průběhu zítřejšího odpoledne od severovýchodu. V průběhu celého příštího týdne pak budou Čechy trápit noční mrazy až minus deset stupňů. Nejchladněji s denním maximem minus pět stupňů by mělo být v pátek. Oteplení na nulu by pak měla přinést až příští neděle.

Ještě na začátku minulého týdne se průměrná teplota v Česku pohybovala kolem nuly, v druhé polovině ale poklesla na minus tři, což je o tři stupně méně, než činí dlouhodobý průměr pro polovinu února. V následujícím týdnu se bude pohybovat dokonce kolem minus pěti stupňů, píše na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Z pátku na sobotu napadlo v Beskydech, Jeseníkách, ale také na Vsetínsku více než 20 centimetrů sněhu. V Beskydech měly nejvíc Staré Hamry, až 49 centimetrů, Lysá hora 37 centimetrů. Do dneška na Lysé hoře přibylo dalších 28 centimetrů, celková výška sněhové pokrývky tam už přesáhla 1,5 metru. Ostatní nejvyšší české a moravské hory se chlubí o desítky centimetrů nižšími sněhovými čepicemi.