Advokáti budou moci smířit znesvářené strany mimosoudně

Praha - Ministerstvo spravedlnosti chystá novinky pro práci advokátů. Poslanci již do druhého čtení poslali novelu zákona, která dává advokátům větší možnost mimosoudně uzavírat smír mezi znesvářenými stranami sporu. Nová norma také upravuje působnost zahraničních právníků v Čechách a předepisuje právním zástupcům povinnost nosit talár jakožto symbol důstojnosti. Novelu nyní čeká projednání ve sněmovním ústavně-právním výboru.

Podle mluvčí České advokátní komory Ivy Chaloupkové volají po možnosti mimosoudního smíru advokáti i veřejnost již řadu let. „Je to úprava, která pomůže advokátům uklidňovat spory v klidu a nejen hrotit je u soudu,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Takto řešený problém najde rozuzlení rychleji a levněji. Návrh má proto všeobecnou podporu. „Já se k tomu přikláním, protože reaguje na aktuální potřeby,“ podotkla stínová ministryně spravedlnosti za sociální demokracii Marie Benešová.

Další část návrhu, povinnost nosit na soudní líčení talár, však tak jednoznačně přijímán není. Více než třítisícový úřední oděv by si každý musel na rozdíl od soudců a státních zástupců uhradit sám. „Podle mě je zavedení talárů zbytečnost, protože důstojnost si advokát nezíská tím, jak je oblečen, ale co umí,“ řekl advokát Jan Hladký. Právníci jej přitom nosili již v minulosti, tradice byla zrušena po komunistickém puči v únoru 1948.