Češi bioodpadu nefandí, budou ale muset

Praha - Ministerstvo životního prostředí připravuje nový zákon o odpadech. Novela už prošla vnitřním připomínkovým řízením. Mimo jiné má zabránit tomu, aby biologicky rozložitelný odpad, například zbytky jídla, končil na skládkách. Dá se totiž využít i efektivněji. Češi ale bioodpad zatím moc netřídí, i když to po nás žádá Evropská unie. Ministerstvo se proto snaží co nejrychleji situaci napravit a chce, aby města a obce povinně zavedly sběr bioodpadu nejpozději od roku 2013.

Češi sice bioodpad příliš netřídí, v evropském měřítku jsou ale relativně šetrní. Směsného odpadu vyhodí každý z nás zhruba tři sta kilogramů ročně, evropský průměr přitom činí dvakrát tolik. V čele nechvalného žebříčku jsou pak Irové, Dánové a obyvatelé Kypru. „Češi jsou zvyklí podobně jako Poláci nebo Slováci využívat to, co ostatní vyhodí, ještě znovu. To znamená, že si to přetvoří na nějaké nové výrobky,“ vidí jako jednu z příčin mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Kromě tohoto českého zvyku ale šetříme třeba i tím, že zboží tolik nebalíme. Spotřeba papíru je u nás na člověka až 100 kilogramů menší než například v sousedním Rakousku nebo Německu. Problémem českého odpadového hospodářství tak už několik let zůstává bioodpad. Podle ekologů je velmi dobře využitelný jako hnojivo i z hlediska energie. Ministerstvo navíc oceňuje, že se jedná o obnovitelný zdroj, který nezpůsobuje klimatické emise.

Místo toho, aby se z přírodního odpadu vyráběla v bioplynových stanicích elektřina nebo teplo, končí dřevo, zbytky jídla nebo třeba posekaná tráva často zbytečně na skládkách. A navíc rok od roku čím dál víc. „V současné době je to hodně o ceně, kdy ukládání odpadu na skládky je stále nejlevnějším řešením,“ vidí jasného viníka odborník na odpadové hospodářství Jiří Valta.

Ukládání bioodpadu na skládky ale rozhodně není nejbezpečnější variantou. Často funguje na skládkách jako časovaná bomba, protože v něm probíhají chemické procesy, a skládka se tak stává nestabilní. Následně může docházet k haváriím, únikům a znečištění okolních vod. Kromě toho Čechům hrozí za bioodpad ještě jedna věc, a to sankce z Bruselu.

Množství bioodpadu ukládaného ročně na skládky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod