Sníh padá, silnice dělají řidičům starosti

Jihlava/Olomouc/Plzeň - Většinu silnic v Česku zasypal sníh, hlavní tahy jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, které průběžně silničáři odstraňují těžkou technikou. Dopravu na Vysočině stále ztěžují sněhové přeháňky. V Pardubickém kraji se tvoří od středních poloh sněhové jazyky. V Krkonoších v noci na dnešek napadlo až 30 centimetrů sněhu. Počasí si už vyžádalo několik nehod, srážka sypače a osobního auta u Všerub na severu Plzeňska dnes ráno částečně blokovala i hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary. Řidiči by měli být opatrní, upozorňují silničáři.

Silnice v Olomouckém kraji zasypal sníh, místy se tvoří jazyky

Sněžení zasáhlo v noci na dnešek celý Olomoucký kraj. Na Jesenicku dosahovala nová vrstva až 12 centimetrů. Řidiči proto musejí počítat na silnicích se sněhovou kaší, případně sněhovými jazyky a při jízdě by měli být opatrní. Kromě vydatné sněhové nadílky se na Šumpersku a Jesenicku tvoří i sněhové jazyky. S jazyky musí řidiči počítat i ve vyšších polohách na Prostějovsku.

Sněžení ztěžuje dopravu i ve Zlínském kraji

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje čerstvý sníh. Například na Vsetínsku napadla až dvaceticentimetrová vrstva, vozovky nižších tříd jsou ošetřeny pluhováním. Místy se tvoří sněhové jazyky. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem leží i na silnicích druhé a třetí třídy na Zlínsku a ve vyšších polohách Kroměřížska. Podle silničářů jsou cesty v horských úsecích Vsetínska průjezdné se zvýšenou opatrností. Řidiči by si měli dát pozor především v oblasti Soláně, Velkých Karlovic a Pusteven.

V horských oblastech Pardubického kraje se tvoří závěje

Od středních poloh se dnes ráno v Pardubickém kraji tvoří sněhové jazyky. V horských oblastech se místy objevují závěje, silničáři je odstraňují těžkou technikou. Se sněhovými jazyky by měli motoristé počítat na Orlickoústecku, Chrudimsku a Svitavsku. V kraji připadlo dva až pět centimetrů sněhu. Na hlavních tazích jsou obvykle zbytky rozbředlého sněhu, na vedlejších silnicích je ujetá vrstva sněhu, která je místy zledovatělá.

Nehoda zkomplikovala provoz z Plzně do Karlových Varů

Srážka sypače a osobního auta u Všerub na severním Plzeňsku částečně uzavřela dnes ráno i hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary, nyní už je tam silnice průjezdná. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lenky Ptáčkové byl jeden člověk z místa nehody převezen na jednotku intenzivní péče do plzeňské nemocnice. Počasí ovlivnilo i další nehody, které se od rána v regionu staly. Kolem osmé hodiny hasiči i policisté vyjížděli do Letkova, kde na střeše skončilo osobní auto. Uvnitř cestovala žena se dvěma malými dětmi. „Matka a jedno z dětí vyvázly bez zranění. Desetileté dítě jsme převezli na chirurgii s úrazem hlavy. Mělo bouli na čele,“ dodala Ptáčková. Situaci v oblasti i celém regionu komplikuje také nová vrstva sněhu, například na Kralovicku přes noc připadlo 12 centimetrů sněhu, na Železnorudsku kolem pěti centimetrů. Řidiči by měli být opatrní zejména na Klatovsku, kde probíhá pomaleji ošetřování vozovek ve směru na Železnou Rudu a Horažďovice.

V Krkonoších napadlo až 30 centimetrů sněhu, silnice jsou sjízdné

Sněžení zasáhlo celý Královéhradecký kraj, například na Hradecku sněžilo celé dopoledne a připadlo několik centimetrů. Silnice v regionu jsou s opatrností sjízdné. Na hlavních tazích většinou leží rozbředlý sníh, informovali silničáři v kraji. Hasiči dopoledne zasahovali i u sedmi dopravních nehod, při kterých bylo zraněno osm lidí. Nejvážnější nehoda se stala na výjezdu z Hradce Králové na Brno u motorestu Koliba. Při srážce dvou osobních aut, dodávky a nákladního vozidla byli lehce zraněni čtyři lidé, z toho dvě děti. Nejvíce sněhu v kraji napadlo v nejvyšších partiích Krkonoš, například v oblasti Pomezních bud. Všechna parkoviště ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Janských Lázních jsou téměř plná. Řidiči musejí věnovat zvýšenou pozornost informačním tabulím a dopravnímu značení.

Dopravu v Libereckém kraji komplikují uzavírky kvůli MS a sněžení

Dopravu v Libereckém kraji komplikují dnes ráno nejen uzavírky spojené s lyžařským šampionátem v Liberci, ale především neustávající sněžení. Sníh padá na celém území kraje a přes víkend ho podle silničářů připadlo kolem půl metru. I na hlavních tazích musí motoristé počítat se zbytky rozbředlého sněhu, řekl Jiří Daníček z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Do horských oblastí a na silnice nižších tříd by podle něj neměli vyjíždět motoristé bez zimní výbavy. Na horské silnice doporučuje přibalit i sněhové řetězy, na vozovkách je tam několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu.

Vydáno pod