Padl trest za 71 ukradených pytlů s poštou

Břeclav - 44letý muž, který před lety coby pracovník České pošty v Břeclavi ukradl při třídění zásilek asi 40 tisíc dopisů, už byl potrestán. Soudce v pátek zaslal trestní příkaz, zatím ho ale nechtěl komentovat. Muži hrozila za poškozování cizích práv, krádež a porušování listovního tajemství pětiletá podmínka, nejmírnější sankcí je jen pokuta. Pokud viník nebo státní zástupce podají proti rozsudku takzvaný odpor, bude muset soudce nařídit hlavní líčení.

Muž ukradl celkem 71 pytlů s poštou a pak je odhazoval do výtahové šachty poštovního tunelu na břeclavském železničním nádraží, tedy nedaleko třídírny pošty, v níž pracoval. Dopisy byly nalezeny loni v březnu při rozsáhlé rekonstrukci železničního nádraží. Případ nemá v historii poštovnictví v Čechách a na Moravě obdoby. Je největším skandálem, s nímž se kdy Česká pošta potýkala. Muž ukradl v letech 2000 až 2007 celkem 39.260 dopisů.

Asi deset procent z nich otevřel. Ze zásilek vybral přibližně 11.000 korun ve valutách, které posílali pisatelé z ciziny svým blízkým na Břeclavsko, Hodonínsko a Uherskohradišťsko. Muž také odlepoval ze zásilek atraktivní poštovní známky, které sbíral.

Při vyšetřování se kriminalisté dostali na stopu dalšího muže, který nezávisle na první pachateli také kradl zásilky. Tento případ se stále vyšetřuje, ukradených zásilek ale bylo podstatně méně.