Pospíšil navrhl čtyřem severočeským soudcům snížení platu

Praha 16. února (ČTK) - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) navrhl čtyřem severočeským soudcům snížit plat a dalším třem udělit výtku, a to kvůli průtahům v řízení. Rozhodl se tak na základě prověrky, která se koncem loňského roku konala na chomutovském a ústeckém okresním soudu. Na webu ministerstva to uvedla mluvčí Zuzana Steinerová.

„Ve všech čtyřech případech, kde navrhujeme kárné opatření snížení platu, jde o těžko ospravedlnitelné excesy průtahů, na které jsme museli takto reagovat,“ popsal Pospíšil. Podle něho bude snížení platu dostatečně efektivním opatřením k nápravě.

I tři soudci, kterým ministr navrhuje výtku, se údajně prohřešili neúměrnými průtahy, na rozdíl od svých čtyř kolegů však již na vlekoucích se případech začali přednostně pracovat.

Možné snížení platu se týká jednoho soudce, který se zabývá trestním právem, a tří soudců, kteří se specializují na právo občanské. Celkem podle odborníků z ministerstva zanedbali 21 věcí. Nejčastěji se průtahy vyskytly při vyřizování platebního rozkazu, v jednom případě soudce kauzu neřešil celých sedm let.