Cestující vlakem mohou na Odersku využívat dvě nové zastávky

Odry/Jakubčovice nad Odrou (Novojičínsko) - Dvě nové železniční zastávky mohou teď využít cestující na Novojičínsku. Na trati mezi Suchdolem nad Odrou a Budišovem nad Budišovkou zastavují vlaky nově v Odrách-Loučkách. Druhá zastávka je v Jakubčovicích nad Odrou, kde nahradila původní zastávku. Náklady na jejich vybudování přesáhly tři miliony korun. Informoval o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Na nové zastávce v Loučkách, místní části Oder, budou zastavovat všechny osobní vlaky Českých drah. Na trati jich jezdí 20 v obou směrech. Místní lidé se tak dočkali železniční zastávky po 15 letech. „Asi 500 obyvatel Louček mohlo doposud využívat jen autobusovou dopravu. Rozšíření dopravní dostupnosti jistě ocení i obyvatelé místní části Kolonka, kde se staví nové rodinné domy,“ řekl starosta Oder Pavel Matůšů.

Zastávka nahradila silnici

Město za novou zastávku zaplatilo kolem 1,5 milionu korun. „Chtěli jsme do ní investovat společně s Českými drahami, ale nikdy se to nepodařilo. Až v loňském roce jsme mohli peníze z vlastního rozpočtu uvolnit,“ dodal starosta. Zastávku by podle něj mohli využívat i turisté - nedaleko ní se totiž nachází tošovický sportovní areál.

Zastávka v Jakubčovicích nad Odrou nahradila starší stanici, která byla blízko tamního kamenolomu. „S tím souvisely časté potíže s prachem a blátivým terénem. Také proto je nová zastávka umístěna blíž k obci,“ uvedl Halla. Stejně jako v Loučkách se stavěla loni od září do prosince. Zhruba 1,5 milionu korun za ni zaplatila společnost EUROVIA Lom Jakubčovice.

Obě zastávky jsou zastřešené a usnadňují cestování tělesně postiženým. Nechybí nové osvětlení nástupišť, které měří kolem 60 metrů.

Vydáno pod