Vlaková doprava na trati u Paskova byla po nehodě obnovena

Paskov (Frýdecko-Místecko) - U stanice Paskov na Frýdecko-Místecku, kde se dnes na jednokolejné trati čelně srazily dva osobní vlaky, byl obnoven provoz. Zkouška zabezpečovacího zařízení na trati vyloučila jeho závadu, sdělil dnes Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah. Nehoda, kterou zřejmě zavinil jeden ze strojvůdců, si vyžádala více než čtyři desítky zraněných, z toho tři těžce.

Štáhlavský dodal, že po ukončení vyšetřování a odstranění poškozených vozidel byla trať prohlédnuta zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty, aby byla zajištěna bezpečná doprava. „Před obnovením provozu byly také ukončeny prohlídky zabezpečovacího zařízení, což je standardní součást vyšetřování. Zkouška zabezpečovacího zařízení na místě vyloučila jeho závadu,“ doplnil Šťáhlavský.

Viníkem nehody je zřejmě strojvedoucí zpožděného vlaku, který jel směrem od Paskova do Ostravy a nepočkal na příjezd soupravy z Ostravy, s níž se měl ve stanici křižovat. Vyrazil na trať, i když na odjezdovém návěstidle svítila návěst 'Stůj'. „Návěstidlo je přitom vidět na vzdálenost asi 350 metrů, která je dostatečně velká k bezpečnému zastavení vlaku, který se ze stanice rozjíždí,“ uvedl Šťáhlavský. Vlak ujel zhruba 475 metrů a v rychlosti přibližně 40 kilometrů za hodinu čelně narazil do protijedoucího osobního vlaku, který před srážkou stihl zastavit.

Výše škody byla předběžně vyčíslena na 7,5 milionu korun na vlacích. Další škoda okolo 2 000 korun vznikla vinou vykolejení jednoho vagonu také na železničním svršku.

Vydáno pod