Volba předsedy ČSSD je jen formalitou, Paroubek je neotřesitelný

Praha - Česká strana sociálně demokratická se chystá na březnovém pokračování sjezdu volit svého předsedu i vedení. Jediným kandidátem na tuto pozici je současný stranický šéf Jiří Paroubek. Kvůli jeho předem jasnému vítězství přijala na sobotním zahájení sjezdu ČSSD změnu svých volebních stanov, v nichž vedle volby přímé, při níž o lídrovi rozhodovala celá členská základna, přijala i volbu nepřímou, kdy o obsazení předsednického křesla rozhodne pouze 500 delegátů sjezdu. Jeden z kandidátů na místopředsedu a šéf pražské organizace Petr Hulinský uvedl v rozhovoru pro ČT, že v situaci s jediným a tak silným kandidátem nemá přímá volba smysl.

„Všechny krajské organizace navrhly na předsedu Jiřího Paroubka… Je to jediný kandidát a na sjezdu žádný jiný na 99,999 nebude,“ zhodnotil Hulinský neotřesitelnost Paroubkovy kandidatury. Ze slov šéfa pražské ČSSD vyplývá, že za stávající situace by kandidatura kohokoli jiného byla holým nesmyslem. Nepřímý způsob má pak především zmírnit náklady na volbu s předem jasným výsledkem.

Petr Hulinský:

„ČSSD není stranou jednoho muže… ČSSD je Jiřímu Paroubkovi vděčná a zavázaná za způsob, jakým stranu vede.“

Interview ČT24

Sám Hulinský hodlá aspirovat na post místopředsedy. „Věřím, že určité šance mám, protože Praha by měla být prioritou pro celou sociální demokracii,“ uvedl lídr pražské ČSSD s tím, že všichni delegáti by mohli ocenit jeho program pro kandidaturu. Přitom to byl právě Paroubek, který na minulém sjezdu zabránil pod hrozbou vlastní rezignace zvolení rivala Hulinského místopředsedou. Na otázku, zda se situace nemůže opakovat, odpověděl pro ČT, že v současnosti se již může pochlubit dobrými volebními výsledky. „Názor v čase se vyvíjí,“ uvedl Hulinský na možný posun v Paroubkově podpoře. Jejich vztahy jsou prý korektní a profesionální.

V případě vítězství v parlamentních volbách není koalice s KSČM reálná

Po vítězství ČSSD v krajských volbách přizvali sociální demokraté v řadě krajů do místních vlád také KSČM. Po případném úspěchu v parlamentních volbách ale nevidí Hulinský stejný postup jako reálný. Krajskou a celostátní úroveň vnímá jako naprosto odlišné. Prioritou v krajích je prosazení programu ČSSD s podporou kohokoli. „Na celostátní úrovni je třeba hledat kompromis, protože jde o celou republiku,“ uvedl Hulinský. Svůj případný podíl na vládě s komunisty stínový ministr obrany Hulinský spíše odmítl. „Já si myslím, že v takové vládě bych já asi nebyl,“ řekl šéf pražské ČSSD.

Kandidáti na místopředsedu ČSSD pro nadcházející volbu vedení
Zdroj: ČT24