Žena z Třebechovic pod Orebem se stala obětí lichvy, skončila na ulici

Třebechovice pod Orebem - Paní Balážová z Třebechovic pod Orebem ve východních Čechách původně dlužila jen několik desítek tisíc korun. Půjčila si peníze od firmy poskytující půjčky v nouzi. Ta za ni dluhy sice zaplatila, ale dostala ji do spirály dluhů nových, pro ni jen těžko splatitelných. Nakonec přišla o dům za dva miliony.

Příběh paní Balážové začal tím, že jí zprostředkovatel úvěru od stavební spořitelny vyplatil místo 61 jen 32 tisíc korun. Paní Balážová nechtěla splatit to, co jí někdo neoprávněně sebral. Udeřila exekuce na sto tisíc. Ladislav Semerád a Teplická investiční pak za ni uhradili exekuci i hypotéku, kterou paní Balážová splácela z důchodu. Celkem šlo zhruba o půl milionu korun.

Chrudimský radní Vladimír Derner (KDU-ČSL) informoval, že úrok činil přibližně 36 %, přičemž podstatné byly sankce za nesplácení. Od samého začátku prý bylo evidentní, že je paní Balážová v nouzi, že nebude schopna splácet 22 tisíc měsíčně. Loni od ledna do září účtovala Teplická investiční, jejímž jménem pan Semerád jednal, Margitě Balážové úroky 810 tisíc a sankce za nezaplacené splátky 270 tisíc korun.

Teplická investiční najednou žádala 1 620 000 korun a paní Balážová musela prodat dům. Sama hovoří o podvodu. „Samozřejmě je šance se z toho vymanit. Ve chvíli, kdy má klient příkaz k prodeji, tak mu vyplatíme všechny exekuce a všechny dluhy,“ nechal se slyšet Ladislav Semerád. Paní Balážová skončila na ulici, z prodaného domu nedostala ani korunu. Pomohla jí radnice, když jí půjčila prostor ve sklepě pošty.

Vladimír Derner dodal, že Balážovi si za svou situaci mohou sami. Nicméně poukázal na to, že v každé společnosti jsou lidé, kteří se hůře orientují a propadají reklamě. Jako tragédii označil fakt, že naše legislativa umožňuje, aby na těchto lidech jiní parazitovali lichvářskými úroky. Příběh paní Balážové vyšetřuje policie. Podle jejího prvního zjištění nikdo zákony neporušil.