Havarovaná rolba neměla platnou technickou kontrolu

Rokytnice nad Jizerou (Semilsko) - Rolba, která v sobotu havarovala v rokytnickém sportovním areálu, neměla platnou technickou kontrolu. Podle serveru Novinky.cz o tom informoval dopravní policista ze Semil Pavel Kasten. Při nehodě se zranilo 11 lidí, mezi nimi pět dětí.

„Technická kontrola, která je pro tyto sněžná pásová vozidla povinná stejně jako pro ostatní motorová vozidla jezdící po pozemních komunikacích, rolbě propadla v prosinci loňského roku,“ řekl serveru Kasten. Podle policisty neměla rolba vyjet z garáže. V lyžařském areálu ale sloužila jako soukromé taxi, objížděla horské chaty a zajišťovala svoz rekreantů.

Řidič rolby již o víkendu přiznal, že převážel víc lidí, než je povoleno. Přepravovat jich může osm, ale vezl jich 17. Podle něj však ale nehodu zavinila technická závada. Řidič je podezřelý z ublížení na zdraví. Vyšetřovatel ho ale zatím z žádného trestného činu neobvinil.

Z jedenácti lidí utrpěla nejvážnější poranění pánve a páteře mladá žena, která leží na traumatologii v Liberci. „Je mimo ohrožení života. Lékaři dokončují potřebná vyšetření, v pondělí rozhodnou, jestli budou operovat pánev,“ řekla mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Alexandra Kittnerová. Ve stabilizovaném stavu a mimo nebezpečí jsou i další dva pacienti, kteří skončili na chirurgii a jednotce intenzivní péče jablonecké nemocnice. Další zranění leží v nemocnicích v Tanvadlu a Jilemnici nebo je ošetřili v rokytnickém Medical centru.

Neštěstí se stalo nedaleko dolní stanice lanovky na Lysou horu. Rolba po sjezdovce couvala, ale najednou se patrně kvůli technické závadě stala neovladatelnou. Nejprve se nekontrolovaně sesunula asi 200 metrů směrem k Zalomenému vleku, potom se převrátila a zřítila ze zhruba pětimetrového srázu do potoka. Na místě zasahovalo pět posádek zdravotní záchranné služby, vrtulník, horská služba a hasiči.