Poslanci dnes budou vydatně schůzovat, čeká je Lisabon

Praha - Poslance dnes čeká nabitý program, podle stanoveného plánu mají totiž na programu hned tři schůze. Po dvou týdnech by se měli vrátit k přerušenému jednání o Lisabonské smlouvě, a to od 18 hodin. Po víkendu by měla navíc pokračovat i řádná únorová schůze. Ještě před jednáními se sejdou poslanecké kluby jednotlivých stran. Další schůzi, během které poslanci schválili vydání dluhopisů v hodnotě 200 milionů eur na pomoc lotyšské ekonomice, už zákonodárci ukončili a pomoc schválili.

O Lisabonu chtějí hlasovat vládní lidovci, zelení i opoziční sociální demokraté. Souhlasí s tím také ODS. Někteří její poslanci ale nejspíš pro lisabonskou smlouvu ruku nezvednou. Stejně se chtějí zachovat i komunisté, kteří požadují ke smlouvě referendum. Vyplývá to z vyjádření zákonodárců z poslaneckých klubů jednotlivých stran.

K lisabonské smlouvě se poslanci vrátí dnes v 18:00 po dvoutýdenní
přestávce. Začátkem února totiž jednání přerušili. K přijetí dokumentu je
potřeba ústavní většina. "Já myslím, že proběhne nějaké kratší nebo delší
jednání a Lisabon bude schválen," řekl dnes novinářům poslanec ODS Marek Benda, který stojí v čele sněmovního ústavně-právního výboru. Ještě dnes Benda předloží kvůli lisabonské smlouvě novelu jednacích řádů obou parlamentních komor. Měly by obsahovat takzvaný vázaný mandát. K převedení pravomocí do Bruselu by nestačil jen souhlas vlády, ale museli by pro to zvednout ruku i poslanci a senátoři.

Už i senátní zahraniční výbor horní komoře doporučil, aby Lisabonskou smlouvu schvalovala až po přijetí novely s vázaným mandátem. Stejné doporučení dal i senátní výbor pro záležitosti EU. Senát by tak Lisabon mohl ratifikovat až v dubnu.

ČSSD: Úprava řádů není nezbytná

Úpravu řádů nepovažují sociální demokraté za nezbytnou. Jsou ale ochotni ji podpořit a přijetí dokumentu nekomplikovat, uvedl před nedávnem místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Zdeněk Jičínský (ČSSD). Ke schválení dokumentu ve sněmovně je totiž potřeba ústavní většina. S hlasy komunistů se nejspíš počítat nedá. KSČM požaduje, aby o Lisabonu rozhodli lidé v referendu. Její návrh zákona, který to upravuje, minulý týden v dolní komoře odolal návrhu na zamítnutí. S pokračováním projednávání normy souhlasili i tři poslanci vládní ODS.

Lotyšsko dostalo od Česka 200 milionů eur

Poslanci už schválili pomoc Lotyšsku ve výši 200 milionů eur - polovinu poskytneme letos a zbytek příští rok. Sedmiletá bezúročná půjčka by se měla financovat právě vydáním dluhopisů. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) už dříve řekl, že záměr představuje významný projev solidarity zemí EU, ruku proto zvedli i poslanci ČSSD. Lotyšsko je zřejmě krizí nejpostiženější zemí EU, celkově požádalo o pomoc 7,5 miliardy eur (zhruba 214 miliard korun). Státy sedmadvacítky mají poskytnout 3,1 miliardy eur (asi 88,7 miliardy korun), zbytek pak Mezinárodní měnový fond.

Po skončení či případném přerušení obou mimořádných schůzí budou poslanci pokračovat v řádném únorovém zasedání, které začalo před dvěma týdny a mělo by skončit v pátek. V jeho programu zbývá kolem 120 bodů. Mezi nimi jsou například novely o stavebním spoření, o spotřebních daních, o dani z přidané hodnoty či o sčítání lidu. Ve středu by měl premiér Mirek Topolánek (ODS) zákonodárce informovat o národním protikrizovém plánu. Poslanci by měli volit i členy rad a institucí. Jakým bodům se budou věnovat a kolik jich stihnou, se dá těžko odhadnout. Téměř každý den si program upravují. Za první dva týdny vyřídili asi stovku bodů.

  • Marek Benda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/522/52165.jpg
  • Hlasování o Lisabonské smlouvě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/668/66756.jpg
  • Lotyšsko autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/216/21525.jpg