ČR poskytne Lotyšsku bezúročnou půjčku téměř 5,9 miliardy korun

Praha - Krizí postižená lotyšská ekonomika dostane finanční pomoc i z České republiky. Poslanecká sněmovna dnes na pomoc schválila vydání dluhopisů v objemu 200 milionů eur (asi 5,9 miliardy Kč). Za peníze získané jejich prodejem Česko poskytne Lotyšsku sedmiletou bezúročnou půjčku. Vládní návrh podpořili i zástupci opoziční ČSSD.

Polovina částky by měla být poskytnuta ještě v letošním roce, druhá část příští rok. Podle ministra financí Miroslava Kalouska představuje záměr významný projev solidarity zemí EU: „Nikdy nevíme, kdy podobnou pomoc budeme potřebovat my sami.“ Stejný názor zopakoval i Kalouskův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD). Český státní dluh se podle Kalouska vydáním dluhopisů v sedmiletém horizontu nijak nezvýší.


Lotyšsko se dostalo do problémů loni. Kvůli potížím s veřejnými financemi a poklesu ekonomiky nebylo schopné financovat svůj dluh vydáním nových dluhopisů na kapitálovém trhu, proto se obrátilo do zahraničí a požádalo o pomoc ve výši 7,5 miliardy eur (zhruba 214 miliard korun). Státy sedmadvacítky mají poskytnout 3,1 miliardy eur (asi 88,7 miliardy korun), zbytek pak Mezinárodní měnový fond.

Sněmovna projednala zákon na žádost poslanců ODS ve zrychleném řízení. Normu podpořilo 157 ze 189 přítomných poslanců, komunisté se spolu s šesti sociálními demokraty hlasování zdrželi. Návrh musí ještě projednat Senát.