Dlužníkům v Chomutově zabavují sociální dávky exekutoři

Chomutov - Na pokyn radních začali exekutoři v Chomutově odebírat dlužníkům peníze při výplatě sociálních dávek. Za asistence strážníků a policie uplatnili exekuci u prvních asi 100 dlužníků přímo v místnosti, kde příjemci dávek peníze přebírají. Magistrát tak začal tvrdě postupovat proti prostitutkám, drogově závislým a nepřizpůsobivým občanům, kteří neplatí nájem či dluží za poplatky a pokuty. Silné emoce vyvolala akce mezi dlužníky poté, co jim z původně vyplacených dávek zbylo jen 1000 korun. Z nezákonného postupu obviňují radnici úřad ombudsmana i neziskové organizace.

Podle prohlášení radních má razantní a bezprecedentní krok směřovat proti notorickým neplatičům. „Někteří z těchto lidí nabyli dojmu, že pokud jsou na sociálních dávkách, tak si můžou dovolit cokoliv,“ odůvodnila postup pro ČT primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS).

Exekuce se dotknou stovek lidí. Radnice si za radikální přístup k dlužníkům vysloužila kritiku kanceláře ombudsmana i neziskových organizací. „Podle našich právníků je tato praxe na hraně zákona. Je otázka jestli ne už za ní, podle našeho názoru ano,“ komentoval pro ČT přístup města Jan Černý z organizace Člověk v tísni. Řápková se ale obvinění brání opačným právním posudkem.

Podle Jana Černého může zabavení dávek způsobit sociálně slabým ještě silnější finanční propad. „Zřejmě se obrátí na nějaké splátkové úvěrové společnosti nebo na nelegální lichváře,“ vysvětlil Černý.

Chomutov si hodlá došlápnout i na prostitutky

Tvrdě chce radnice postupovat i proti prostitutkám. Městská policie už v říjnu zprovoznila monitorovací kamerový systém, který nepřetržitě snímá lokalitu s největším výskytem žen nabízejících sexuální služby. Řidiče, kteří umožní ženám nabízejícím sexuální služby v rozporu s tržním řádem usednout do svého vozu, město zve jako svědky k přestupkovému řízení s těmito ženami. Automobily také zveřejňuje na internetových stránkách.

  • Ivana Řápková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/688/68717.jpg
  • Situace v ulicích Chomutova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/472/47118.jpg