Elitní žalobci budou mít méně práce a budou řešit zločiny s vyšší škodou

Praha - Analýza, zadaná nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou, přinesla nelichotivá zjištění. Státní zástupci, kteří dohlížejí na vyšetřování nejzávažnější hospodářské kriminality, nepracují dobře, protože jsou přetížení. Ministerstvo spravedlnosti proto chce, aby elitní žalobci z odborů závažné hospodářské kriminality měli v budoucnu na starosti méně případů, a soustředili se tak na ty závažnější.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce uvolnit ruce specializovaným státním zástupcům tzv. 6. odborů díky zvýšení limitu způsobené škody ze současných 50ti na 150 milionů korun. Elitní žalobci by tak mohli místo deseti případů řešit pouhé tři nebo čtyři.

„Návrh na změnu vyhlášky je v současné době v připomínkovém řízení, to znamená, že ministerstvo spravedlnosti o něm vede odbornou diskusi. Až na základě výsledků této diskuse se pan ministr rozhodne, jestli podpoří změnu, nebo ne,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

„Aby nedocházelo k zahlcení 6. odborů méně závažnou trestnou činností, byly provedeny legislativní změny,“ prohlásila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová. Ludvíková také dodala, že pokud bude předpis přijat a stvrdí ho svým podpisem ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), mohl by začít platit začátkem května letošního roku.

Již dříve nařídila Šéfka Nejvyššího státního zastupitelství Renata Vesecká vypracovat analýzu, která má zhodnotit činnost 6. odborů. Nejvyšší žalobkyně loni v prosinci uvedla, že jejím cílem není zlikvidovat specializované odbory, ale odhalit důvody neúspěchů elitních žalobců u soudů.

Kauzy, které mají státní zástupci z 6. odborů na starosti, totiž podle ní často vrací soudy k došetření, končí zastavením stíhání obviněných či zprošťujícími rozsudky. „Tato zpráva je už hotová a tento týden bude projednána ve vedení Nejvyššího státního zastupitelství. Poté budou její závěry zveřejněny,“ dodala Malinová.

  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/625/62453.jpg
  • Renata Vesecká autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/255/25402.jpg