Poslanci dnes o Lisabonu hlasovat nestihli

Praha - Poslanecká sněmovna dnes přerušila své jednání o přijetí Lisabonské smlouvy. Přestože se podle všeho mělo rozhodnout již dnes, poslanci budou pokračovat v jednání zítra od 9.00. K podpoře přijetí evropského smluvního dokumentu se jich přihlásila většina, dá se proto předpokládat, že smlouva Poslaneckou sněmovnou zítra projde. Poté poputuje ještě do Senátu a k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Rozložení sil zastánců a odpůrců smlouvy je dlouhodobě stabilní: pro jsou ČSSD, KDU-ČSL a Strana zelených, proti ODS a KSČM. Kritici smlouvy míní, že přenáší příliš kompetencí z členských států na Brusel a připravuje Česko o část suverenity. Zastánci dokumentu si naopak myslí, že jeho ratifikace je pro český stát výhodná a jeho postavení ve svém důsledku posílí. Někteří poslanci ODS dokonce vyhrožují, že v případě schválení smlouvy stranu opustí, což by dále mohlo zkomplikovat pozici vlády ve sněmovně, kde se už nyní neopírá o většinu.

Premiér Topolánek přitom předložil ve svém výstupu před poslanci ambivalentní postoj ke smlouvě. Podle premiérových slov je Lisabonská smlouva horší než aktuálně platný smluvní dokument, ale rozhodně lepší než případné jiné budoucí smlouvy, na nichž by se stejně evropské státy nikdy neshodli. Přes všechny nedostatky dokumentu mu ale premiér vyslovil svou podporu. Hlavní věcí podle něj je být přítomen „u stolu“, kde se rozhoduje o zásadních věcech Evropské unie.

Mirek Topolánek:

„Nejásám nad Lisabonskou smlouvou, ale budu hlasovat pro a vyzývám k tomu i své kolegy.“

Jednotlivé politické strany stále silněji naléhají na start ratifikačního procesu. Šéf poslaneckého klubu vládní ODS Petr Tluchoř vyjádřil pro ČT naději na přijetí smlouvy. Podporu všech občanských demokratů dokument však nemá.

Smlouva má podporu koalice i opozice 

„Já říkám sláva, že už to budeme mít z krku alespoň v Poslanecké sněmovně,“ hýřil optimismem předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Do sněmovny přišel s jasným odhodláním podpořit smlouvu také Martin Bursík (SZ), stejně jako předseda lidoveckých poslanců Martin Severa: „Nám se zdá, že už není možné to dále odkládat.“

Hlasování v případě přijetí Lisabonské smlouvy poputuje do horní komory parlamentu. Senátoři ODS, bez nichž nemá smlouva naději na úspěch, mají přitom podmínky. Dnes se shodli na tom, že ji nepodpoří do doby, než budou schváleny novely, které by zabránily převodu rozhodovacích kompetencí z členských států na unijní úroveň bez souhlasu parlamentu.

Vydáno pod