Vrah Jakuba Šimánka přiznal vinu, činu litoval

Hradec Králové - Třiačtyřicetiletý Slovák Antonín Novák, který je obviněn z loňského znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu, dnes před Krajským soudem v Hradci Králové přiznal svoji vinu. Svého činu litoval, k případu však odmítl vypovídat. Nyní mu hrozí až doživotní trest. Hlavní líčení potrvá do pátku 20. února, kdy by mohl padnout rozsudek.

„Doznávám se ke všemu, ale v případu nebudu vypovídat. Budu toho litovat do konce života, neměl jsem to udělat,“ řekl soudu tichým hlasem Novák, který hlavní líčení sleduje se sklopenou hlavou. Předseda senátu Petr Mráka nyní čte Novákovi výpovědi z přípravného řízení, na dnešek je naplánován také výslech svědků.

Za vraždu může padnout i doživotí 

Jakub Šimánek byl nezvěstný od loňského 4. května, kdy se nevrátil z dětského hřiště. Policisté tehdy zahájili intenzivní pátrání, do kterého se zapojily i speciální oddíly a přidali se i kolegové z okolních států. Jakubovo tělo nakonec policisté objevili na začátku června asi půl kilometru za Havlíčkovým Brodem zahrabané pod větvemi a listím. Místo ukázal vyšetřovatelům sám Novák.

Chlapec svého vraha potkal náhodou. Ten ho pod záminkou počítačových her nalákal k sobě na ubytovnu, kde jej znásilnil. Vše si fotil a natáčel na video. „Obžalovaný uváděl, že mu chlapec řekl, že to řekne rodičům,“ konstatovala státní zástupkyně Hana Flídrová. „Ta obava z prozrazení skutečně byla patrně motivem pro zabití chlapce,“ dodala. Novák totiž slíbil chlapci, že ho odvede domů, místo toho jej ale zavedl do lesa, kde ho uškrtil. Nyní za to Novákovi hrozí až doživotní trest vězení.

Po zadržení Nováka vyšlo najevo, že muž byl na Slovensku už několikrát odsouzen za pohlavní zneužívání k ochranné ústavní i ambulantní léčbě. Té se však vyhýbal, což mu kvůli liknavosti slovenských úřadů procházelo. Měl také brát léky snižující pedofilní sklony. Když ale došlo ke znásilnění a vraždě Jakuba, podle svých slov je nejméně tři měsíce nebral.

Jakubova matka se otrávila

Tragickou tečkou za příběhem Jakuba Šimánka je smrt jeho matky Hany, která se doma otrávila oxidem uhelnatým. Policie v bytě nenašla léky ani dopis na rozloučenou. Otec zavražděného chlapce, od ledna šéf velitelství společných sil Armády ČR generálmajor Blaško, v tisku kritizoval policii za chyby při vyšetřování. „Já jen doufám, že prostě ten případ bude rozpleten až do úplného konce,“ řekl Blaško. Žádá také zpřísnění trestů pro lidi, kteří znásilní nebo zabijí dítě.

Šok způsobil svým vyjádřením Novákův obhájce Rudolf Fori, když řekl, že kdyby existoval trest smrti, jeho klient by jej pravděpodobně dostal. Jeho převýchova je totiž pravděpodobně nemožná.