Díky 125 poslancům Lisabonská smlouva podle očekávání prošla

Praha - Sněmovna dala souhlas k ratifikaci Lisabonské smlouvy, která má reformovat fungování EU, poměrem hlasů 125:61. Pro přijetí smlouvy bylo potřeba 120 hlasů. Ratifikace skončí poté, co smlouvu schválí Senát a podepíše prezident. Poslanci se dnes sešli poté, co včera po tříhodinové rozpravě nestihli o smlouvě hlasovat. Diskutovali totiž až do 21 hodin a protože si nebyli jisti výkladem jednacího řádu, zda lze či nelze hlasovat po 21. hodině, schůzi přerušili do dnešních 9:00. Dnes po hodinové diskusi nakonec se smlouvou podle očekávání vyjádřili souhlas.

Podle záznamu o výsledku hlasování se proti smlouvě dnes postavilo 36 ze 79 vládních občanských demokratů. Dva z nich pak vystoupili a uvedli, že v seznamu je chyba, protože zvedli ruku pro. Někteří další se zdrželi. Pro hlasovalo 33 občanských demokratů a všichni poslanci ČSSD.

Raninec, Tlustý, Páralová proti, Schwippel nepřišel, Topolánek pro

Proti dokumentu byla valná většina komunistů, kromě Jiřího Dolejše, který se zdržel. Ruku nezvedl ani nezařazený poslanec Juraj Raninec, který před časem opustil klub ODS. Druhý bývalý člen frakce občanských demokratů Jan Schwippel, který navrhoval zamítnutí dokumentu, se dnešního jednání nezúčastnil. Proti kromě Ranince hlasovali Vlastimil Tlustý, Alena Páralová, Miroslava Němcová, Boris Šťastný, Marek Benda či Jan Vidím. Všichni nezařazení kromě Ranince pro smlouvu ruku nakonec zvedli. Pro přijetí smlouvy bylo potřeba 120 hlasů.

Premiér Mirek Topolánek, který včera vyjádřil ve sněmovně ke smlouvě řadu výhrad, dnes pro ni nakonec hlasoval. „Mé rozhodování je velmi racionální, ne že bych jásal, jako jsme museli za minulého režimu nad každou pitomostí. Nejásám,“ řekl v úterní rozpravě.

První reakce

Paroubek: „Je zcela jasné, že bez jednotného přístupu sociální demokracie by nemohla být Lisabonská smlouva přijata.“

Tlustý: „Teď se obrátila karta. Rebely strany se stal předseda ODS a 33 poslanců ODS, kteří v rozporu s usnesením kongresu podpořili bez jakýchkoliv podmínek Lisabonskou smlouvu.“

Páralová: „Zvážím vystoupení z ODS, ještě počkám na hlasování v Senátu. Jako zakládající členka ODS mám pocit, jako když stojím u rozpadlého domu, protože se ODS zpronevěřila svému volebnímu programu.“


Sněmovna odmítla snahy o zpochybnění Benešových dekretů
  

Sněmovna souhlas s ratifikací doplnila usnesením. V něm odmítá případné snahy o to, aby se zpochybňovala platnost Benešových dekretů a poválečné majetkové uspořádání. Souhlasilo s ním 185 poslanců, proti byl jediný.

Smlouva míří do Senátu a pak k prezidentovi 

Po hlasování premiér uvedl, že další bitva se odehraje v Senátu. Připomněl usnesení listopadového kongresu ODS, který zákonodárcům strany důrazně doporučil, aby dřív než Lisabonskou smlouvu prosadili smlouvy s USA o protiraketovém radaru v Brdech. Senátorům ODS bude záležet i na tom, zda budou jednací řády a stykový zákon obsahovat vázaný mandát, tedy pravidla pro předávání pravomocí vlády na Brusel. „To jsou dvě podmínky, které když budou naplněny, tak ratifikaci smlouvy nic nebrání,“ dodal premiér. Do hry možná znovu vstoupí také Ústavní soud. „Jsme samozřejmě připraveni podat další formální stížnost k Ústavnímu soudu,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Kubera.

Klaus: Senát snad bude odpovědnější 

Třetím článkem ratifikačního řetězu po sněmovně a Senátu je prezident Václav Klaus, který patří k největším kritikům smlouvy. Loni v listopadu naznačoval, že by dokument podepsal jen tehdy, kdyby byl ratifikován i v Irsku. Bez irského „ano“ smlouva stejně nenabude platnosti. V reakci na dnešní schválení Lisabonské smlouvy ve sněmovně vyjádřil naději, že Senát se k dokumentu postaví odpovědněji. Mluvčí prezidenta Radim Ochvat tlumočil naději prezidenta na aktivitu senátorů směrem k ústavní stížnosti: „Pevně věří a doufá, že senátoři Lisabonskou smlouvu ještě jednou prověří.“ Že nakonec sněmovna Lisabon schválí, prezident očekával.

Šéf Evropské komise José Barroso také věří v odpovědnost Senátu, ale v opačném smyslu - věří, že čeští senátoři budou následovat kolegy z dolní komory a lisabonskou smlouvu o reformě fungování a institucí Evropské unie rychle schválí. „Je to významný signál závazku parlamentu vůči Evropě v době, kdy české předsednictví projevuje své odhodlání a schopnosti v čele  Evropské unie,“ uvedl Barroso s tím, že věří v úspěšný a rychlý konec ratifikačního procesu.

Česko se dnes k dokumentu vyjádřilo poprvé 

Česko bylo poslední zemí sedmadvacítky, kde se parlament k dokumentu ještě nevyjádřil. Smlouvu schválily zákonodárné sbory 25 členských zemí unie. Referendum se konalo jen v Irsku, kde dopadlo neúspěšně. Letos by se mělo všelidové hlasování opakovat.