Za poškození mozku zaplatí nemocnice 12 milionů

Praha - Rodiče jedenáctiletého Martina získají od pražské nemocnice na Bulovce téměř dvanáctimilionové odškodné za to, že má jejich syn po operaci těžce poškozený mozek. Během banální operace totiž došlo ke krátkodobé zástavě srdce s fatálními následky. O odškodném dnes s konečnou platností rozhodl odvolací senát Městského soudu v Praze, který tak potvrdil prvoinstanční rozsudek. Odškodné je jedno z nejvyšších v české historii.

Petr Kulawiak, mluvčí Městského soudu v Praze, okomentoval pro ČT soudní verdikt: „Případ je možná výjimečný svojí výší, ale jak uvedl odvolací soud, rozhodoval o samé spodní hranici. Měl za to, že mohl přiznat i vyšší částku, ale držel se žalobního návrhu, což bylo v uvozovkách pouze 12 milionů…“

Ivana Hasalová, předsedkyně odvolacího senátu:

„Částka je pouze symbolická, protože nemůže nahradit plnohodnotný život a zdraví.“

Právní zástupce pražské FN na Bulovce Jan Mach zvažuje ústavní stížnost: „Tady se domnívám, že by připadala v úvahu i ústavní stížnost, protože podle mého názoru mohlo dojít k nerespektování některých nálezů ústavního soudu.“

Běžná operace střev poškodila chlapci mozek na celý život 

Tehdy tříletý Martin byl v roce 2000 na Bulovku přivezen z Brandýsa nad Labem kvůli střevní neprůchodnosti. Podstoupil proto běžnou operaci. Při zákroku se mu ale krátce zastavilo srdce a lékaři ho museli resuscitovat. Chlapec má v důsledku otoku poškozený mozek a není schopen navázat kontakt s okolím.

V srpnu 2005 stanuli kvůli Martinovu postižení před soudem dva lékaři, které však soud zprostil obvinění. Odvolací soud teď řekl, že za pochybením je celý kolektiv nemocnice na Bulovce. Ta nyní bude usilovat o to, aby odškodnění nemusela odeslat jednorázově a chce se s rodiči dohodnout na splátkách. Část odškodnění zřejmě půjde i z pojistky nemocnice.

Rodiče dítěte původně požadovali deset milionů korun. Soud jim je již jednou přiznal, odvolací senát ale verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání. Chlapcova matka a otec poté žalobu na základě nové judikatury rozšířili a žádali o dva miliony více.