Upadnete na chodníku? Viníkem bude obec, ne majitel domu

Praha - Za stav chodníků odpovídají majitelé domů. V budoucnu by to ale mohlo být jinak. Poslanci totiž dnes schválili novelu, která ruší odpovědnost majitelů domů za škody způsobené stavem přilehlého chodníku. Chodníky a hlavně jejich úklid v zimě by tak měly plně na starosti zpravidla obce. Novelu ještě musí schválit Senát.

Hlavní tvůrce předlohy, senátor ODS Jaroslav Kubera, považuje za absurdní nynější stav, kdy vlastník domu odpovídá za škody na chodníku, který mu nepatří. Poukázal například na to, že když někdo opravuje svůj dům a na chodník postaví lešení, musí za tento zábor platit. Také podnikatel, který si chce postavit na chodník reklamní poutač, za to musí zaplatit.

Majitelé domů nesou odpovědnost například za to, když se na zledovatělém chodníku někdo zraní. Novela by tuto odpovědnost převedla zpravidla na obce a kraje, které jsou většinou proti škodě způsobené třetím osobám pojištěny.

Obce se bouří, na úklid nebudou mít peníze

Proti se postavil například předseda ČSSD Jiří Paroubek, podle něhož novela bude tvrdým úderem pro rozpočty hlavně malých obcí. Kubera, který je primátorem Teplic, by měl podle Paroubka spolu s dalšími podporovateli předlohy chvíli jít také do obecního zastupitelstva, aby pochopili, jaké problémy to přinese. Normu kritizoval také Svaz měst a obcí.

Ostře se proti návrhu postavilo i hlavní město, jen pár minut po hlasování svolal pražský radní Petr Štěpánek (ODS) novináře a novelu zkritizoval - podle něj bude potřeba 6000 lidí na uklízení sněhu navíc a náklady se zvýší desetkrát až na 1,35 miliardy. Příkladem malé obce může být Dudín na Jihlavsku, který ročně hospodaří asi s milionem korun. Chodníky by tak podle starostky uklízelo zastupitelstvo obce. Dudín navíc není pojištěn, kdyby si tedy někdo zlomil nohu, musela by obec platit ze svého. 

Obce si mohou určit, kde sníh uklízet nebudou 

Poslanci novelu na návrh hospodářského výboru formulačně upravili. Na náhradu tak nebudou mít nárok ti, kdo by utrpěli škodu kvůli opravám chodníku nebo jeho „dopravně-technickému stavu“. Obce nebudou odpovědné v souladu s dosavadním zákonem ani v případech, pokud se jim podaří prokázat, že nemohly závadu ve schůdnosti či sjízdnosti odstranit, zmírnit nebo na ni předepsaným způsobem upozornit.

Obce navíc budou moci svým nařízením vymezit úseky chodníků, na kterých „pro jejich malý dopravní význam“ nebudou zajišťovat sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Stejnou možnost mají už nyní v případě místních silnic.