Zástupkyně ombudsmana vyhlásila válku exekucím sociálních dávek

Brno - Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová chce zamezit dalšímu odebírání peněz exekutory při výplatě sociálních dávek na radnici v Chomutově. Městský úřad i exekutoři podle Seitlové porušili zákon. Odebírání peněz přidělených jako sociální dávka je totiž podle ní v rozporu s ústavou, která garantuje občanům právo na lidskou důstojnost.

Seitlová tvrdí, že peníze ze sociálních dávek rozhodně nepodléhají exekuci. Chomutovská radnice přitom eviduje asi 4 000 neplatičů. Pokud chce své peníze dostat, musí zvolit zcela jiný přístup, zdůraznila zástupkyně veřejného ochránce práv. Chomutovská radnice se při zavedení exekucí bránila tím, že v momentě vyplacení se dávky stávají finanční hotovostí a s tou je již možné exekučně nakládat.

Sociální dávky slouží na pokrytí nejzákladnějších věcí, jako jsou bydlení, strava nebo hrazení léků. „Tyto dávky jsou tím posledním, co by člověku mělo zůstat. Jejich krácení není jen nezákonné, ale i naprosto nehumánní,“ doplnila Seitlová.

Poukázala na to, že zabavením peněz z přiznaných dávek vyřeší radnice pouze část problémů. Podle zástupkyně ombudsmana lze předpokládat, že si lidé budou muset sehnat peníze jinak, a to například půjčkou u lichvářů nebo trestnou činností.

S dlužníky je nutné pracovat a pokusit se s nimi domluvit na splátkových kalendářích, dodala Seitlová. Záležitostí se kromě kanceláře ombudsmana zabývá i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Fronta na sociální dávky
Zdroj: ČT24