Pochodně nacionalistů mají uctít památku obětí bombardování

Ústí nad Labem - Pravicově extremistická organizace Autonomní nacionalisté chystá na večer 18. dubna do Ústí nad Labem pochodňový pochod. Za účel sešlosti deklarují uctění památky obětí amerického bombardování města v roce 1945. Radnice ústeckého centrálního městského obvodu pochod nezakázala. Celá akce se uskuteční jen dva dny před 120. výročím narození Adolfa Hitlera.

Účastníky akce nacionalisté vyzvali, aby si na pochod pořídili dřevěné pochodně a transparenty, část chtějí organizátoři zajistit sami. Po případných účastnících pořadatelé požadují, aby se oblékli do černého oblečení, a vyzvali je, aby typické oblečení pravicových extremistů jako vojenské bundy - bombery, vojenské boty a maskovací oblečení na sebe neoblékali, protože není na pietní akci vhodné.

Starosta obvodní radnice Václav Verner (ODS) dnes konstatoval, že po oznámení pochodu měla radnice na případný zákaz pochodu jen několik dnů, během kterých prý nenašla jediný zákonný důvod pro zákaz. Dodal, že akci, která je nahlášena jako pietní, lze zakázat jen velmi obtížně.

Primátor Ústí nad Labem si „nácky“ ve městě nepřeje 

Ústecký primátor Jan Kubata (ODS) tvrdí, že město stále hledá způsob jak pochodu zamezit, zároveň však připouští, že jeho možnosti jsou omezené. „Já si nácky v Ústí nepřeju a myslím, že žádní obyvatelé našeho města,“ prohlásil. Dodal, že pochod za oběti bombardování je pouze zástěrka, protože 18. dubna podle historických pramenů město bombardováno nebylo.

Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová řekla, že o chystaném pochodu policisté vědí. Dodala, že budou vyhodnocovat všechny informace a na pochod budou připravení. Kubata uvedl, že pokud se pochod nepodaří zakázat, svolá před jeho konáním mimořádnou bezpečnostní radu.

Vydáno pod